6977 vizualizări 12 mar 2016

Organizatorii, care vor să atragă şi turişti străini, pun la dispoziţie şi un ghidaj în limba engleză. Vila, cunoscută pe vremuri sub denumirea "P50", unde nu aveau acces decât membrii familiei Ceauşescu, are 80 de încăperi, piscină interioară şi seră, potrivit site-ului muzeului, palatulprimăverii.ro.

După decembrie 1989, în vila de protocol, administrată de RA-APPS, au fost primite o serie de de delegaţii oficiale din ţară şi din străinătate. Construit la mijlocul anilor 60 din comandă politică şi cunoscut în epocă drept obiectivul P50, a fost în întreaga perioadă a dictaturii ceauşiste (1965 – 1989) reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a copiilor acestora, Zoe, Valentin şi Nicu.

Ridicat chiar în perioada ascensiunii la putere a locatarului său, palatul a fost mărit în anii 1970 – 1971. Deşi la mijlocul anilor 60 arhitectul „la modă" al nomenclaturii era Cezar Lăzărescu, pentru realizarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer de mobilier al reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu.

Reşedinţa surprinde atât prin spaţialitate, volumetrii echlibrate, cât şi prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecţilor Robert Woll şi Agrippa Popescu.

Bogăţia materialelor şi a tehnicilor folosite, profuziunea materialelor ornamentale, selectivitatea stilistică datorată grosso-modo neo Clasicismului/ neo Renaşterii târzii, au rolul implicit de a prefigura vizual interioarele „somptuoase" ale casei.

Palatul Primaverii poate fi vizitat de catre grupuri de minim 5 si maxim 15 persoane, exclusiv pe baza unor programari care se fac cu cel putin o zi inainte de vizitare. Vizita se face exclusiv cu ghidaj de specialitate in limbile romana sau engleza. Vizitarea Palatului Primaverii de catre persoanele cu dizabilitati locomotorii nu este inca posibila, din cauza configuaratiei imobilului. Palatul Primaverii este deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, fiind totusi inchis publicului in zilele de luni si marti pe parcursul intregului an si de sarbatorile legale. Casa de bilete se inchide cu 45 de minute inainte de terminarea programului de vizitare.Ora de intrare a ultimului grup este 17.00. Biletele costă 30 de lei în mod normal şi 15 lei reduse.

Citește și: