6 vizualizări 7 oct 2007

Arestările de vineri seara s-au mutat în week-end. Sâm­bătă seara, procurorii DNA l-au reţinut pe Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii, iar ieri, duminică, l-au pre­­zen­tat judecătorilor în vederea emiterii unui mandat de arestare pentru 29 de zile. Toată operaţiunea pa­re să fie făcută pentru a se ajunge la actualul titular de la Agricultură, Decebal Traian Remeş. Acesta din urmă ar putea deveni al treilea ministru în funcţie din cabinetul Tăriceanu chemat în anchetă.


Potrivit Biroului de presă al DNA, Mureşan este acuzat de complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă. Ală­turi de el mai e învinuit şi omul de afaceri Ciorbă Gheorghe, acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă. De precizat faptul că Gheorghe Ciorbă e un apropiat al DNA, el fiind implicat deja în alte două anchete penale ale DNA, în calitate de denunţător. În traducere, Mureşan ar fi fost intermediarul lui Ciorbă, în numele căruia ar fi dat şpagă unui înalt demnitar, care – potrivit unor surse judiciare – este Decebal Traian Remeş, actualul ministru al Agriculturii.

Anchetatorii susţin că, în cursul lunii septembrie 2007, Ioan Mureşan a înlesnit trans­miterea pro­misiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 RON şi a sumei de 15.000 euro de la Ciorbă Gheorghe unui demnitar al statului român, pentru ca acesta din urmă să favorizeze firmele omului de afaceri la licitaţii publice organizate de instituţii publice aflate în subordinea demnitarului. De asemenea, în acelaşi scop, Ciorbă Gheorghe, prin intermediul lui Mureşan Ioan, ar fi promis că va oferi şi un autoturism de lux. Potrivit unor surse judiciare, bunurile în valoare de 1.500 RON sunt 100 de litri de palincă şi 20 kg de caltaboş, iar maşina promisă ar fi un Audi Q7. Cei 15.000 de euro şi palinca ar fi ajuns deja la Decebal Traian Remeş.

Cum faţă de Ciorbă Gheor­ghe procurorii nu au informat că ar fi dispus măsura reţinerii şi nici că ar fi cerut arestarea, e de presupus că acest dosar a fost constituit în ba­za autodenunţului său, el urmând – ca şi în celelalte cauze în ca­re a fost implicat – să nu suporte rigorile legii penale. Ca impresie generală, acţiunea procurorilor aminteşte de arestările nocturne televizate, din timpul mandatului lui Constantinescu.

DNA. Acţiune de imagine ca pe vremea CDR

Dosarul de şpagă Mureşan – Remeş, scos în preziua „judecăţii” de la CSM

Acţiunea procurorilor DNA în cazul reţinerii şi percheziţionării locuinţei fostului ministru Ioan Avram Mureşan (în dosarul ale cărui fire duc spre actualul ministru Decebal Traian Remeş) seamănă cu arestările nocturne, transmise în direct de televiziuni pe vremea mandatului lui Emil Constantinescu. Dacă atunci însă mesajul era mai curând unul politic, acţiunea de acum a DNA – care, nefiind vorba de un flagrant, putea fi făcută mai demult sau putea fi amânată pentru o zi lucrătoare din săptămâna viitoare – este una strict în interesul imaginii instituţiei.

Şi aceasta pentru că azi CSM-ul va discuta raportul asupra activităţii DNA realizat de către procurorii-inspectori şi care, într-o proporţie foarte mare, este defavorabil instituţiei conduse de Daniel Morar. Acţiunea a fost anunţată, fie şi indirect, ca fiind un dosar politic de către ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu. Astfel, pe data de 24 septembrie, acesta a afirmat că DNA ascultă telefoanele miniştrilor, dar şi pe cele ale soţiilor şi prietenelor acestora, precum şi pe cele ale consilierilor. „Cea mai gogonată, este că îi ascultă telefonul soţiei ministrului Remeş”, a arătat Chiuariu.

Casa de lângă Baia Mare a fostului ministru Ioan Avram Mureşan a fost percheziţionată la cererea procurorilor DNA, în baza unui mandat emis în cursul zilei de sâmbătă. În urma percheziţiei, Mureşan a fost ridicat pentru audieri, sâmbătă, în jurul orei 18.00. Procurorii au emis, sâmbătă seară, o ordonanţă de reţinere pe numele lui Ioan Avram Mureşan pentru 24 de ore. Ioan Avram Mureşan a fost adus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la Baia Mare la Bucureşti, pentru continuarea audierilor. Fostul ministru a fost audiat de procurorii anticorupţie bucureşteni mai multe ore, acesta fiind scos din sediul DNA ieri, în jurul orei 11.00.

Mureşan - liber

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ieri seara propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind arestarea fostului ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan pentru o perioadă de 29 de zile. El are însă interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, instanţa i-a atras atenţia că nu are voie să se apropie de persoanele implicate în dosar. DNA poate ataca cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti.


Citește și: