5692 vizualizări 18 iun 2015

Cea mai recentă enciclică este şi una dintre cele mai controversate din istorie, de la scrisoarea Papei Paul al VI-lea din 1968 încoace. Papa Francisc adresează scrisoarea nu doar catolicilor, ci unui "public mult mai larg" şi vorbeşte despre încălizirea globală şi despre "planeta noastră ruinată", informează Reuters.

Scrisoarea are 192 de pagini şi se numeşte "Laudato Si, On the Care of Our Common Home" ("Fie lăudat, în slujba casei noastre comune"), însă nu a fost încă dată publicităţii oficial. În schimb, o publicaţie italiană a publicat un draft al acestei enciclice, despre care Vaticanul a susţinut că nu este varianta finală.

În documentul împărţit în şase capitole, Papa Francisc susţine că omul este vinovat de schimbările climatice, iar societăţile dezvoltate au datoria de a opri acest fenomen, care îi va afecta, cel mai mult, pe cei săraci.

"Există un consens ştiinţific foarte consistent conform căruia aşteptănm o încălzire globală îngrijorătoare", se arată într-un paragraf din eciclică.

Scrisoarea a stârnit şi multe critici, inclusiv din partea lumii politice. Jeb Bush, cel care şi-a anunţat recent candidatura la preşedinţia Statelor Unite, a precizat că Papa Francisc ar trebui să nu intre în politică. ”Nu iau sfaturi în materie de politică economică de la episcopul meu, de la cardinali sau de la Papă. Clima se schimbă, indiferent dacă asta se întâmplă din cauza omului sau nu”, a declarat Jeb Bush.

 

Citește și: