2078 vizualizări 4 iun 2011

Centrul Capitalei a fost, sâmbătă după-amiază, timp de aproximativ două ore, o discotecă în aer liber, cu baloane colorate, steguleţe ale diversităţii şi persoane îmbrăcate în haine în culori stridente, cu evantaie şi pene.


Pe o temperatură de aproximativ 30 de grade, membri ai comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender), dar şi susţinători ai acestora, s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piaţa Unirii pentru a lua parte la Marşul Diversităţii.


Fetele, care odată au fost băieţi, purtau rochii de seară viu colorate, pantofi cu tocuri foarte înalte, se apărau de soare şi căldură cu evantaie pufoase şi purtau pe umăr eşarfe din pene. Erau excesiv de machiate şi îşi unduiau corpurile suple prin faţa ambasadorilor şi invitaţilor la manifestaţie. Se opreau bucuroase dacă le adresai câte o întrebare şi încărcau să îţi răspundă folosind termeni elevaţi.


"Prin acest marş noi promovăm diversitatea şi libertatea, aceasta este normalitatea", spune Naomi, o vedetă în lumea ei.


Toată această culoare a fost însoţită pe tot parcursul manifestaţiei de muzică de discotecă, de care s-a ocupat DJ Optick, un cunoscut în domeniul lui, acompaniat de un amfitrion care cerea din când în când manifestanţilor să ridice steagurile în aer şi să îşi folosească fluierele din dotare, anunţând din 5 în 5 minute trecătorilor - nu prea mulţi - că este vorba de Marşul GayFest 2011.


Manifestanţii au avut parte şi de oaspeţi de seamă, ambasadorii Marii Britanii, SUA, Suedia şi Cipru, care s-au arătat onoraţi să ia parte la o astfel de manifestare, menţionând că este foarte importanta libertatea şi diversitatea în lumea de azi.


Ambsadorul Statelor Unite al Americii, Mark Gitenstein, a subliniat că şi în România ca şi în America, şi de fapt ca în toată lumea, există diversitate. "Problema este ce facem în această privinţă? Unul dintre lucrurile importante este să vii să demonstrezi, să spui că eşti împotriva discriminării", a spus Gitenstein.


La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a spus că acest marş este o sărbătoare a diversităţii. "Cred că diversitatea este normalitate", a subliniat Martin Harris.
Ambasadorul Suediei, Anders Bengtcén, s-a arătat foarte fericit şi onorat că este prezent la marşul gay, subliniind importanţa manifestărilor pentru drepturile omului şi pentru libertate.


Unul dintre manifestanţi care flutură un steag uriaş al diversităţii, în culorile curcubeului, şi care purta un tricou cyclam spunea că a venit la marş ca să arate lumii că şi el face parte din societate şi că toţi trebuie să îl accepte aşa cum este.


Alături de manifestanţi a fost şi un reprezentant al Partidului Social Democrat din Germania, care a afirmat că speră ca anul următor şi parlamentarii români să fie alături de persoanele din comunitatea LGBT. "Mesajul esenţial al acestei manifestaţii este înscris pe tricoul uneia dintre participante: Some people are gay, get over it (Unii oameni sunt gay, treci peste asta)", a explicat reprezentantul social democraţilor germani.


Însă, există şi un parlamentar român, care este şi parlamentar european, Monica Macovei, care a trimis o scrisoare de susţinere organizatorilor manifestaţiei, exprimându-şi solidaritatea şi prietenia sa, potrivit reprezentanţilor Accept.


Preşedintele Asociaţiei "Accept", Florin Buhuceanu, s-a arătat mulţumit de numărul mare de susţinători şi prieteni în acelaşi timp, care nu au venit doar să se distreze, ci să îşi arate sprijinul faţă de comunitatea LGBT.


"Noi trebuie să manifestăm pentru libertate şi să nu îi lăsăm pe cei ce se numesc normali şi poartă tricouri cu Corneliu Zelea Codreanu să ne definească. Au trecut zece ani de când faimosul articol 200 din Codul penal a fost eliminat, însă legislaţia urii şi a discriminării nu a disparut de la sine, au fost mulţi ani de campanii şi discuţii cu autorităţi şi partide politice. Şi totuşi, după 10 ani, prezenţa noastră mai trezeşte încă ură şi panică, suntem ca şi evreii, romii, sau persoanele xero-pozitive", a explicat Buhuceanu.


Cei prezenţi sămbătă la parada gay au avut parte şi de sprijinul unui reprezentant al Amnesty International care a făcut apel la autorităţile române să promoveze activ diversitatea în ţara noastră.


Chiar dacă pe traseul marşului nu s-au aflat sâmbătă după-amiază mulţi bucureşteni, când parada cu muzica asurzitoare a ajuns în dreptul Parlamentului, balcoanele Palatului s-au umplut instantaneu de lume.


"Le-am atras atenţia şi lor, uite, au luat o pauză", spunea satisfacută o participantă.


Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro


UPDATE 19.19 Marşul Diversităţii s-a încheiat fără incidente, la acţiune fiind prezenţi ambasadorii Statelor Unite, al Marii Britanii şi al Suediei, precum şi un reprezentant al Amnesty International, care şi-au arătat susţinerea pentru astfel de manifestări care promovează libertatea de exprimare.


Traseul pe care au mers cei aproximativ 150 de participanţi nu a fost aglomerat, aceştia putând manifesta fără oprelişti, cânta şi pledând pentru diversitatea sexuală.


La acţiune au participat câteva zeci de persoane de la Ambasada SUA şi ambasadorul Mark Gitenstein, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris şi cel al Suediei, Anders Bengtcen, reprezentanţi de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ai PSD Germania şi ai Amnesty International.


Aceştia şi-au exprimat sprijinul pentru astfel de manifestări. Astfel, ambasadorul Mark Gitenstein a spus că este onorat să fie prezent la miting, apreciind că este un moment important pentru a arăta valoarea diversităţii, care a dus SUA la ceea ce este în prezent din punct de vedere al opiniilor pro libertate şi pro diversitate. Anders Bengtcen a susţinut la rândul său că este fericit şi onorat să ia parte la o astfel de acţiune şi că este important să se manifeste pentru drepturile omului, libertate şi diversitate.


La rândul său, reprezentanta Amnesty International a făcut un apel la autorităţile române să promoveze activ diversitatea în România.


UPDATE 17.52 Aproximativ 150 de persoane participă, sâmbătă, la Marşul Diversităţii, organizat în Capitală în cadrul GayFest, acestea fiind îmbrăcate în rochii de seară viu colorate şi având baloane şi bannere cu mesaje în sprijinul diversităţii sexuale.

În Piaţa Unirii - de unde participanţii la acţiune au plecat în marş - sunt prezenţi zeci de bărbaţi îmbrăcaţi în rochii de seară, viu colorate, accesorizate cu pene.

Ei poartă pantofi cu tocuri foarte înalte şi au măşti şi evantaie.

De asemenea, la acţiune sunt prezenţi ambasadorul Americii în România, Mark Gitenstein şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.

Participanţii la marş au baloane viu colorate cu mesaje în favoarea diversităţii sexuale - "Liberi să fim noi înşine" - , precum şi bannere cu mesaje similare şi steguleţe.

Marşul Diversităţii, care este ultima acţiune organizată în cadrul ediţiei din acest an a gayFest, a fost autorizat pe traseul Bulevardul Unirii, Piaţa Constituţiei, Parcul Izvor, unde se vor ţine şi discursurile de final.

Marşul Diversităţii a fost precedat de Marşul pentru normalitate, organizat de Noua Dreaptă. Organizatorii marşului au spus că au vrut să arate, ca în fiecare an, care sunt reperele normalităţii şi că vor repeta acţiunea.

Preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, a spus că se aştepta ca într-un an de criză să nu se mai sponsorize "parada ruşinii" şi să nu se deconteze operaţiile de schimbare de sex care costă între 20.000 şi 60.000 de euro.

Imagine din cadrul Marşului pentru Normalitate

"Într-un an în care salariile şi pensiile s-au tăiat, statul, prin CNAS, decontează operaţiile de schimbare de sex care costă în 20.000 şi 60.000 de euro. Pentru pensii şi salarii nu sunt bani, dar pentru astfel de operaţii se găsesc bani", a declarat Tudor Ionescu.

Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro


Persoanele gay vor defila astăzi prin Bucureşti, în cadrul "Marşului diversităţii", eveniment care se ţine anual.

Potrivit organizatorilor, fundaţia Accept, marşul gay va începe la ora 17, din Bulevardul Unirii, va trece prin Piaţa Constituţiei şi se va încheia în Parcul Izvor. Acolo se vor ţine discursurile de final.

Fundaţia Accept spune că la eveniment şi-au anunţat prezenţa ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Glitenstein, şi omologul său din Marea Britanie, Martin Harris.

În Bucureşti au defilat deja membrii Organizaţiei Noua Dreaptă, care au participat, între orele 11 şi 14, la "Marşul pentru Normalitate". Această manifestare, care a constituit într-un marş între Piaţa Victoriei şi Dealul Patriarhiei, s-a dorit a fi un răspuns la parada gay.

Citește și: