Biro ATTILA
13191 vizualizări 10 aug 2012

Parchetul General solicită Parlamentului un aviz pentru punerea sub acuzare a fostului ministru delegat pentru Administraţie Publica, Victor Paul Dobre. Parchetul solicită acest aviz în dosarul privind adresele MAI transmise către Curtea Constituţională. Procurorii solicită Parlamentului aviz deoarece la momentul comiterii faptelor Victor Paul Dobre deţinea calitatea de ministru. Procurorii îl acuză pe Dobre de abuz în serviciu. Victor Paul Dobre şi Ioan Rus au fost surprinşi de procurorii de la Parchetul General într-o serie de interceptări vorbind despre schimbarea numărului de persoane din listele electorale permanente. Cei doi vorbesc despre felul în care sunt presaţi de partide să taie electori de pe liste. "Eu nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie", spune Ioan Rus, pe interceptare.

CITEŞTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (1)

CITEŞTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (2)

CITEŞTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (3)

CITEŞTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (4)

CITEŞTE AICI STENOGRAMA CONVORBIRILOR (5)

 

Ce spun anchetatorii

Anchetatorii reţin că Victor Paul Dobre ar fi solicitat chestorului Constantin Manoloiu să transmită CCR o adresă prin care spune că nu îşi asumă veridicitatea numărului de persoane înscrise pe listele electorale. Iată ce precizează parchetul:

-"Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Parlamentului României - Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de numitul DOBRE VICTOR - PAUL, fost ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.

-În cauză există indicii că numitul Dobre Victor - Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că "Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente", în condiţiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin H.G. nr.682/07.07.2012 să selecteze şi să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească şi să le pună la dispoziţia primarilor.

-Ulterior, DOBRE VICTOR - PAUL a semnat adresa nr. 74619/VPD/02.08.2012, prin care a transmis către Curtea Constituţională înscrisul întocmit de către învinuitul Manoloiu Constantin, fără a exista o solicitare în acest sens din partea instanţei de contencios constituţional.

-Întrucât la data săvârşirii faptelor pentru care procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, numitul DOBRE VICTOR - PAUL avea calitatea de ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României în Parlamentul României, s-a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale.

-În cauză s-a reţinut că, prin îndeplinirea defectuoasă, cu ştiinţă, a atribuţiilor de serviciu a fost cauzată o tulburare însemnată bunului mers al instituţiilor cu atribuţii în evidenţa persoanelor cu drept de vot şi au fost afectate grav acele relaţii sociale a căror normală desfăşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionar" (Sursa Parchetul General)

PICCJ: Dobre şi Căbulea au semnat adresele întomcite de Manoloiu, pentru CC

Fostul ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, şi secretarul de stat în MAI, chestorul principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, au semnat adresele întocmite de şeful Evidenţa Populaţiei, Constantin Manoloiu, şi transmise Curţii Constituţionale.

Potrivit anchetatorilor, există indicii temeinice că fostul ministru delegat al Administraţiei, liberalul Victor Paul Dobre, ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, prevăzută de art. 248 raportat la art. 248 indice 1 din Codul penal.

Întrucât, faptele pentru care Dobre este cercetat au fost comise în exerciţiul funcţiei de ministru delegat pentru Administraţie şi că acesta deţine şi calitatea de deputat, potrivit art.109 alin.2 din Constituţie şi a art.12 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Din aceste considerente, joi, 9 august 2012, a fost disjunsă cauza cu privire la Victor Paul Dobre şi s-a înregistrat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) - Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Acest caz survine declanşării cercetărilor privind o adresă transmisă în 2 august de Ministerul Administraţiei şi Internelor - condus atunci de Iona Rus, ministrul de Interne, şi Victor Paul Dobre, ministrul delegat al Administraţiei - care a afectat procedura de închidere a referendumului, Curtea Constituţională trebuind să valideze sau să invalideze consultarea populară din 29 iulie cu privire la demiterea lui Traian Băsescu.

Astfel, în dosarul de urmărire penală s-a făcut o analiză cronologică a tuturor adreselor emise de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi transmise Curţii Constituţionale cu privire la soluţionarea, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia.

 

Citește și: