Biro ATTILA
9499 vizualizări 9 iul 2013

Cristian Lazăr, procuror şef în cadrul Parchetului General, a respins pe 26 iunie contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul dosarului în care Voctor Ponta este acuzat de plagiat. Prin acestă decizie, în acest moment, dosarul de plagiat al premierului este închis. Decizia Parchetului General va fi contestată la Curtea Supremă. Procurorul Lazăr de la Parchetul General susţine că Ponta este absovit de infracţiunea de plagiat pentru că a copiat doar texte de lege.

În 2012, o comisie de experţi internaţionali a constat că Ponta a plagiat inclusiv concluziile tezei de doctorat. Întrebat de acest dosar, premierul Ponta a declarat că nu ştia că fost închis, dar în opinia lui era clar că nu există nici un fel de problemă legală. 

Pe 16 mai Mihaela Litvin de la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a dispus neînceperea urmării penale în dosarul în dosarul în care Victor Ponta era acuzat de plagiat. Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au depus în 2012 la Parchetul General o sesizare în care susţin că primul-ministru ar fi plagiat într-o carte publicată în anul 2010. Cartea este în esenţă lucrarea de doctorat a premierului.

Procurorul Mihaela Litvin a constat că premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat. La dosar a fost dispusă şi o expertiză a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor prin care menţiona că între lucrarea de doctorat a lui Ponta şi cărţile din care a plagiat ar fi "doar identitate parţială de structură".

Pe baza acestei constatări, procurorul Mihaela Litvin a decis să închidă dosarul lui Ponta. Procurorul a conchis astfel în finalul rezoluţiei de NUP: "Examinând comparativ pasajele din operele indicate în denunţ nu se constată vreo reproducere, totală sau parţială în lucrarea lui Victor Ponta, asemănările existente încadrându-se în limitele exercitării dreptului de autor"

Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru au contestat această soluţie dată de procuror. Potrivit legislaţiei, soluţiile de NUP pot fi contestate la procurorul ierarhic care poate dispune redeschiderea dosarului. În cotestaţia depusă, prin avocat, la parchete, cei trei au argumentat că soluţia procurorului este netemeinică. În contestaţie se menţionează că procurorul a ignorat un raport de expertiză independent realizat pentru Universitatea Bucureşti. De asemenea, cei trei mai susţin că plagiatul lui Ponta este incontestabil.

”Când constaţi existenţa unei identităţi totale, pe o întindere, de pildă, de trei pagini în bloc, între textul din lucrarea în litigiu şi cel din lucrarea sursă, este indecent să explici această identitate prin faptul că ambii autori au scris lucrări ştiinţifice care operează cu aceleaşi idei, teorii şi concepte. Cu atât mai mult cu cât lucrarea în litigiu are conţinutul unei teze de doctorat, care, prin forţa lucrurilor, trebuie să se caracterizeze printr-un grad ridicat de originalitate, dat de noutatea ideilor prezentate”, se arată în constestaţie.

Parchetul General: Infracţiunea de plagiat nu există

Cristian Lazăr, procuror şef în cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a respins contestaţia la NUP, astfel că dosarul este în acest moment închis. În motivarea respingerii contestaţiei procurorul Lazăr a explicat încă odată că premierul Ponta nu a plagiat în cartea din 2010 care este de fapt teza de doctorat publicată. "Este evident că infracţiunea de plagiat nu există iar rigoarea juridică ne determină să analizăm legalitatea şi temeinicia soluţiei prin raportarea de însuşire a calităţii de autor a unei opere, astfel cum aceasta este reglementată de art. 141 din legea nr.8 din 1996", se menţionează rezoluţia procurorului şef Lazăr

Procurorul susţine că în cazul lui Victor Ponta nu se poate reţine acuzaţia de plagiat pentru ca premierul a preluat doar texte de lege. "În concluzie, doar identitatea de texte este neconcludentă ca obiectiv pentru stabilirea existenţei unei încălcări, având în vedere că această identitate se datorează uneori textelor oficiale de natură juridică şi traducerilor oficiale sau reprezintă citate aparţinând altor autori", spune procurorul Lazăr.

Contactat de gândul avocatul Florin Plopeanu, cel care îi reprezintă pe Adrian Papahagi şi Mihail Neamţu, a precizat că va contesta decizia la Curtea Supremă. Potrivit procedurilor, rezoluţia de NUP dată de Parchetul General poate fi contestată la Curtea Supremă care poate decide redeschiderea dosarului.

Întrebat de acest dosar, vineri 5 iulie, premierul Victor Ponta a declarat următoarele: "Habar n-am. Dar ştiam, toată lumea ştia de anul trecut că nu există nici o problemă legală. Îşi fac şi ei (Neamţu şi Papahagi - n.n.) un pic de campanie."

Universitatea Bucureşti: Victor Ponta a plagiat inclusiv concluziile

Trei rapoarte ale unor comisii de experţi ale Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi ale Universităţii Bucureşti au constat că premierul Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din lucrarea de doctorat. În plus o analiză independentă realizată de experţi internaţionali a conchis pentru Universitatea Bucureşti că premierul a plagiat inclusiv concluziile tezei de doctorat. În concluziile tezei de doctorat nu sunt preluate texte de lege, ci concluzii care în mod normal ar trebui să fie orginale. "Plagiatul din concluzii pentru concluzii. Victor Ponta îşi face jumătate din concluziile de la capitolul III al tezei pe care o semnează prin plagiere copy-paste a unor părţi din  concluziile lui ID. Evident, traducerea din engleză în română nu poate fi considerată contribuţie originală a doctorandului", se arată în raportul experţilor.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ŞI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Citește și: