Cristina ANDREI
1608 vizualizări 11 mai 2016

Zona naturală „Acumulare Văcăreşti” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcăreşti”, printr-o hotărâre de guvern. România devine în acest fel ţara care găzduieşte cel mai mare parc natural din Europa, cu o suprafaţă totală de 190 de hectare, compusă atât din teren proprietate publică, aflat în gestionarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, cât şi din teren proprietate privată, deţinut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere aplicarea unor compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite.

Parcul Natural Văcăreşti găzduieşte 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecţie) şi mamifere precum vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc şi alte specii precum ţestoasa de uscat şi ţestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reuşit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda ameninţărilor frecvente, apărute mai ales din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare, sau din cauza cantităţilor uriaşe de deşeuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deşeurile cu hrana, cât şi faunei.

În urmatoarea perioadă, Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor va selecta un administrator al zonei în baza unui proiect de amenajare a spaţiului. Este pentru prima dată, începând din anul 2012, când Ministerul Mediului Apelor si Padurilor ia decizia de a-şi asuma în mod oficial acest proiect. 

 

Citește și: