Andreea OFIŢERU
Cristian ANDREI
2369 vizualizări 3 mar 2015

Părinţii pot trimite cererile privind participarea la ora de religie pe baza  unei  note primite de toate inspectoratele şi şcolile din România. Ministerul Educaţiei a cerut ca părinţii să facă opţiunea până vineri, 6 martie.

Decizia vine după ce Curtea Constituţională a declarat neconform cu legea fundamentală articolul din legea Educaţiei potrivit căruia elevii pot alege să nu participe la orele de religie. Judecătorii au susţinut la libertatea conştiinţei şi religiei trebuie interpretată în sens pozitiv întotdeauna - persoana alege să studieze religia, iar nu în sens negativ - persoana alege să nu studieze religia. Prin urmare, elevii trebuie să facă o opţiune scrisă în privinţa orei participării la oră, şi nu cerere pentru neparticipare, cum era interpretată legea educaţiei din 2011 până acum.

Decizia Curţii Constituţionale din 12 noiembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie se pune în aplicare de la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. Ca urmare, 6 martie este ultima zi în care părinţii pot depune la cererea pentru ora de religie, arată nota trimisă de Ministerul Educaţiei.

Nota aprobată de ministrul Sorin Cîmpeanu arată că, pe baza excepţiei de neconstituţionalitate ridicată  de articolul 18 din Legea Educaţiei şi pe constatarea neconstituţionalităţii dispoziţiilor acestui articol, părinţii au posibilitatea de a solicita participarea la ora de religie.

DESCARCĂ DE AICI NOTA TRIMISĂ DE MINISTRUL EDUCAŢIEI CĂTRE TOATE INSPECTORATELE ŞI ŞCOLILE

Decizia ministrului Educaţiei a venit după ce iniţial, Sorin Cîmpeanu declara  a declarat într-un interviu acord gândul în 28 ianuarie 2015 că decizia Curţii Constituţionale se va aplica începând cu anul şcolar 2015/2016, cu toate îşi produce efectele imediat.

„La începutul anului şcolar 2014-2015 exista necesitatea solicitării exprese pentru cei care nu vor să participe la ora de religie. Conform deciziei Curţii Constituţionale, care sigur intră în vigoare la data publicării ei, deci ea intră vigoare imediat, nu poate produce efecte retroactiv, nu poate schimba decizia care a fost luată la 1 septembrie 2014. Aceasta este explicaţia pentru care am zis că va produce efecte de la 1 septembrie, dată la care va fi necesară o solicitare expresă de participare la orele de religie, nu cum este acum o cerere de neparticipare la orele de religie”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La scurt timp, pe 17 februarie, ministrul s-a răzgândit şi a spus că în urma consultării juriştilor decizia trebuie pusă în aplicare imediat.

Săptămâna trecută, ministrul a spus la o conferinţă de la Craiova decizia CC devine executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv în 9 martie. „Este vorba de decizia Curţii Constituţionale 669, publicată în 23 ianuarie în Monitorul Oficial - orele de religie sunt obligatorii pentru stat şi şcoală şi sunt opţionale pentru elev. La 45 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial, decizia devine executorie. 45 de zile se împlinesc în 9 martie. Până atunci, tot ce a putut face Ministerul Educaţiei a fost să interogheze sistemul. Am transmis, prin intermediul inspectoratelor, că părinţii pot opta pentru participarea la orele de religie şi, dacă îşi exprimă această opţiune, trebuie să aleagă între unul dintre cele 18 culte recunoscute în România. La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra căruia nu vreau să mă antepronunţ cu privire la numărul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimării acestor opţiuni. Următoarea etapă este aceea a transpunerii deciziei Curţii Constituţionale de către Parlament în legea 1. Când vom avea formularea exactă la nivelul legii 1 de implementare, vom putea elabora metodologia de derulare a orelor de religie, care va avea putere prin ordin de ministru”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce spune Ecaterina Andronescu

Cu toate declaraţiile lui Cîmpeanu, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că părinţii nu sunt obligaţi să opteze acum dacă copiii lor vor urma ora de religie, ci această opţiune se poate exprima până în lunile aprilie – mai. Mai mult, social-democrata a declarat pentru gândul că toate modificările aduse legii Educaţiei nu se pot aplica decât începând cu anul şcolar viitor.

”Obligaţia noastră a Parlamentului, subliniez, este să punem în acord legea cu decizia CCR. Avem obligaţia toţi cei care suntem în sistemul de învăţământ să respectăm legea educaţiei, care spune că nicio modificare nu se poate face în timpul anului şcolar. Nu intră în contradicţie cu decizia CCR pentru că ceea ce spune Curtea este că elevul decide prin opţiunea proprie pentru anul şcolar următor. În consecinţă îi invit pe toţi cei care sunt îngrijoraţi de decizia CCR să citească articolul articolul 5, alin 2 din Legea Educaţiei în care se precizează cât se poate de limpede: nicio modificare nu se poate face pe parcursul anului şcolar. Orice modificare adusă legii educaţiei intră în vigoare odată cu începutul anului şcolar următor. Ca urmare, opţiunile părinţilor pot să fie exprimate în orice moment, dare le contează pentru structura anului 2015 – 2016”, a precizat pentru gândul fostul ministru al Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a adăugat că părinţii au obligaţia să opteze ” în momentul în care se structurează normele anului şcolar următor”.

”Opţiunea pentru ora de religie nu este legată de cele 45 de zile care ne obligă să adaptăm legea la decizia Curţii. Un părinte poate opta în luna aprilie, mai, atunci se constituie  normele pentru anul următor şi atunci se pot exprima opţiunile”, a fost poziţia exprimată de senatoarea PSD.

O parte dintre părinţi pledează pentru ora de religie

În paralel, pe Internet este dusă o campanie pentru menţinerea orei de religie în şcoli. În spatele acestori spoturi se află Asociaţia pentru Ora de Religie, dar şi Trinitas, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Această asociaţie a realizat mai multe clipuri cu personalităţi precum  Ana Blandiana, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan, Elisabeta Lipă, Dorel Vişan sau Vlad Miriţă, care pledează pentru participarea la ora de religie.

În prezent, 6.800 de profesori predau disciplina Religie, dintre care 4.266 sunt titulari (cultul ortodox), iar 148, titulari de altă specialitate.

Citește și: