Daniela Timofti
88 vizualizări 31 mai 2018

Înainte de a începe şedinţa de plen, elevii de la cele trei liceele „Nicolae Iorga", „Alexandru Vlahuţă” şi de la Colegiul Naţional „Ion Neculce'' au intonat imnul de stat, ulterior depunând jurământul de investire pe care l-au şi semnat.

Conform şedinţelor din Parlament, elevii şi-au desemnat liderii de grup şi au venit cu propunerile de legi.

„Noi ne-am concentrat pe nişte teme mai apropiate de educaţie. Am încercat să vorbim despre o problemă a României, faptul că suntem jos de tot în topul pentru pregătirea acordării primului ajutor. Am făcut cercetări pe baza statisticilor şi am constatat că 70.000 de persoane ar fi fost salvate anul trecut, dacă ar fi fost resuscitaţi la timp. Aşa că ne-am gândit să facem o lege ca să mai scădem din acest număr. (...) Legea presupune introducerea cursului de prim ajutor în liceu. Ne-am gândit la o oră pe săptămână, însă este discutabil. (...) Liderul nostru de grup este membru la Crucea Roşie, iar când am discutat despre lege am vorbit şi cu el ca să fie în conformitate”, a spus reprezentantul Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuţă”, Petru Alexandru Bârvu.

Elevii au venit cu propunerea de a majora alocaţia pe care o primesc copii. Aceştia susţin că alocaţia curentă de 84 de lei nu este suficientă pentru nevoile elevilor.

„Am venit astăzi cu o lege care depinde de mărirea alocaţiile elevilor, de către stat. Din punctul nostru de vedere, acestea se vor mări în funcţie de media elevilor, salariul părinţilor, participarea la olimpiade, concursuri. Calcularea acestei alocaţii va începe de la suma care este acum de 84 de lei. (...) Din punctul nostru de vedere alocaţia este mică. Un copil nu poate face absolut nimic cu 84 de lei pe lună. Sperăm că avem o idee bună, care va fi adoptată”, a spus, pentru MEDIAFAX, Daria Francescu, elevă.

Participanţii de la Colegiul Naţional „Ion Neculce'' au propus să fie creată o bază de date cu informaţii despre sănătatea şi antecedentele penale ale persoanelor. Astfel, elevii vor să elimine birocraţia din România.

"Reprezintă centralizarea tuturor informaţiilor pentru fiecare persoană care este în România, de care instituţiile româneşti se pot ajuta. De asemenea, vrem să facilotăm transparenţa şi să eliminăm birocraţia. (..) Nu ne referim la nişte date private, dar la informaţii care ar putea ajuta medicii şi poliţia, cum ar fi: grupa de sânge, boli sau antecedentele penale. (...) Ştim că birocraţia este destul de mare şi ne-am gândit să luăm exemplul altor state şi să creăm această bază. (...) Mă gândesc să urmez o carieră în politică, iar evenimentul de astăzi ne ajută să vedem cum este aici şi ne determină să ne implicăm”, a spus, pentru MEDIAFAX, Vlad Maravela, elev la Colegiul Naţional „Ion Neculce''.

Tinerii prezenţi susţin că vizita la Parlament şi simularea unei şedinţe în plen îi ajută să înţeleagă mai bine activitatea politică.

„Mi-aş dori o carieră în politică, însă nu pe un post foarte înalt pentru că este o responsabilitate foarte mare. M-aş vedea în Ministerul de Externe. (...) Este un eveniment foarte util pentru că am văzut cum se desfăşoară o şedinţă la Camera Deputaţilor şi încerc să fiu în postura unui om important. (...) Momentan politica din statul român este un pic irelevantă pentru că politicienii discută şi-şi exprimă opiniile însă nu pun nimic în practică”, a spus Emilia Petre, elevă la Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă”.

Evenimentul „Parlamentului copiilor" a fost organizat de Camera Deputaţilor şi se află la cea de-a V-a ediţie.

Citește și: