Diana MARCU
12122 vizualizări 10 apr 2012

După mesajul dur lansat de mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, în Pastorala pe care credincioşii ortodocşi din Ardeal o vor asculta la slujba de Înviere, în care acesta afirma că "desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor", iar “copiii sunt educaţi de mass-media”, Patriarhul Daniel îmblânzeşte tonul discursului.

În mesajul pe care şeful BOR îl va transmite românilor de Paşte, acesta propune un parteneriat între Stat şi Biserică, dar şi o “conclucrare între diferitele instituţii şi organizaţii sociale şi de caritate, printr-o serie de programe pe care le-am putea numi solidaritate pentru sănătate”.

Mai mult, Patriarhul lansează un îndemn clerului ortodox de a-şi intensifica “activităţile de ajutorare frăţească a bolnavilor şi săracilor”, a şomerilor, ori a familiilor cu mulţi copii.

În anul proclamat al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, Patriarhul Daniel vorbeşte, în Pastorala sa de Paşte, despre situaţia gravă a sistemului sanitar, consecinţă a crizei economice.

“Astăzi vedem în jurul nostru multă suferinţă, multe boli sufleteşti şi trupeşti care au nevoie de alinare şi de vindecare. Din cauza crizei economice, spitalele s-au rărit, medicii s-au împuţinat, medicamentele s-au scumpit, iar bolile s-au înmulţit”, se arată în Pastorala de Paşte a Patriarhului Daniel, care a fost făcută publică marţi de Basilica.ro şi care urmează să fie citită la slujba de Înviere.

Prea Fericitul consideră că, în acest “contextul nefericit”, în 2012, Biserica încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească şi pastorală, cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală, inclusiv printr-o cultură medicală a populaţiei,  prin care oamenii sunt sfătuiţi să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută să se vindece, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele”.

Patriarhul Daniel consideră că, “pentru alinarea suferinţei şi pentru cultivarea sănătăţii, este nevoie nu numai de o mai intensă cooperare între Stat şi Biserică, ci şi de conlucrare între diferite instituţii şi organizaţii sociale şi de caritate, printr-o serie de programe pe care le-am putea numi solidaritate pentru sănătate”.

“Trebuie să unim mai mult ştiinţa cu spiritualitatea, arta medicală cu rugăciunea, cuvântul bun cu fapta de ajutorare, grija pentru sănătatea noastră cu grija şi pentru sănătatea celor din jurul nostru şi a celor mai departe de noi”, se arată în Pastorala de Paşte a Prea Fericitului Părinte Patriarh.

El adresează un îndemn preoţilor de oraşe şi sate, dar şi celor care trăiesc în mănăstiri pentru a-şi intensifica opera de caritate faţă de bolnavi şi de săraci. “Astăzi, preoţii de la oraşe şi sate, precum şi vieţuitorii din mănăstiri cunosc multele probleme cu care se confruntă oamenii bătrâni, bolnavi, săraci şi singuri, familiile cu mulţi copii, adesea afectate de şomaj şi de lipsuri multe. De aceea, îi îndemnăm să sporească, acolo unde păstoresc, activităţile de ajutorare frăţească a bolnavilor şi săracilor, astfel ca iubirea vindecătoare a lui Hristos Cel răstignit şi înviat să fie cât mai lucrătoare prin oameni cu suflet bun şi cu dare de mână”.

În acelaşi mesaj, Patriarhul arată că “fapta cea bună, izvorâtă din iubire milostivă, va fi răsplătită cu binecuvântare în lumea aceasta şi cu mântuire în viaţa veşnică, potrivit iubirii pe care a arătat-o fiecare faţă de oamenii aflaţi în suferinţă şi în nevoi”.

Citește și: