216 vizualizări 2 aug 2007

Fostul Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române a contribuit la reluarea dialogului dintre ortodocşi şi catolici, dar imaginea sa a avut mult de suferit din cauza colaborării sale cu fostul regim comunist, relatează The Independent în ediţia electronică de joi.
Patriarhul Teoctist, liderul Bisericii Ortodoxe Române timp de mai bine de două decenii, a urmat tradiţia instituită, de conformare la puterea dominantă din ţară, scrie publicaţia britanică. Numit Patriarh în ultimii ani ai dictaturii comuniste, Teoctist i-a adresat elogii, uneori chiar blasfemice, fostului lider Nicolae Ceauşescu, din acest motiv fiind forţat să demisioneze după revoluţia din 1989, comentează The Independent.
Deşi mulţi dintre conaţionalii săi se aşteptau că şeful Bisericii să adopte o poziţie virulentă împotriva fostului dictator comunist după înlăturarea sa de la putere, acesta şi-a exprimat din nou "sprijinul entuziast" la adresa lui Ceauşescu, pe care l-a comparat ulterior cu regele Irod, relatează cotidianul citat.
Spre deosebire de alţi prelaţi, el şi-a recunoscut parţial vina, dar după câteva luni a revenit asupra deciziei de a demisiona, oferindu-şi sprijinul noului regim instalat la Bucureşti, dezvăluie The Independent. El a respins orice acuzaţii de colaboraţionism, motivând că a apărat pur şi simplu credinţa împotriva comunismului. (Mediafax)

Citește și: