60 vizualizări 27 aug 2007
Dinu Patriciu, preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, înregistrat în Olanda, a vândut 75% din acţiuni, pentru 2,7 miliarde de dolari, către compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care şi-a anunţat în urmă cu câteva luni intenţia de a intra pe piaţa europeană.

Tranzacţia a fost confirmată de Dinu Patriciu, care a precizat că grupul a fost evaluat la 3,616 miliarde de dolari.

Astfel, omul de afaceri va încasa 2,71 miliarde de dolari.

Firma elveţiană Rompetrol Holding, controlată de Patriciu, va păstra 25% din acţiunile grupului Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG), iar Patriciu va rămâne în continuare preşedinte şi director general.

"Tranzacţia a urmărit asigurarea competitivităţii vitoare a companiei şi acces la investiţii", a spus Patriciu.

El a arătat că astfel, Rompetrol va avea acces la resurse energetice şi va avea independenţă faţă de aprovizionarea din Rusia.

Patriciu a declarat, la începutul anului, că Rompetrol a primit mai multe oferte pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, fără să precizeze numele investitorilor şi nici dimensiunea participaţiei.

Surse apropiate negocierilor au declarat că grupul rus Gazprom a făcut o ofertă, care a fost însă refuzată de conducerea Rompetrol, din motive politice.

Compania kazahă a anunţat, luni, că a semnat cu Rompetrol Holding SA (Eleveţia) un contract de achiziţie a 75% din acţiunile grupului Rompetrol.

Tranzacţia a fost perfectată după şapte luni de negocieri, consiliate de banca investiţii Morgan Stanley. Finalizarea acordului semnată în 24 august la Alma-Ata depinde de aprobarea Comisiei Europene şi a celorlalte autorităţi, se arată într-un comunicat al companiilor.

Companiile estimează că tranzacţia va fi aprobată de autorităţile de concurenţă iar KazMunaiGaz va contribui la securitatea aprovizionării cu energie a Europei.

Rompetrol va fi administrată în comun de cei doi acţionari, firma kazahă urmând să numească majoritatea membrilor consiliului de administraţie al Rompetrol. (Mediafax)

Citește și: