Loredana VOICULESCU
6402 vizualizări 31 oct 2015

" Pe tavan (tavanul clubului -n.n.) este lemn de brad vopsit cu lavabilă. Acum o lună şi jumătate, două, au spălat buretele de pe tavan. Era plin de fum. Acesta nu se spală. Sper că nu l-au spălat cu solvent", a declarat la Digi24 un reprezentant al firmei care a lucrat la antifonarea pereţilor din Clubul Colectiv din centrul Capitalei.

Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la declanşarea incendiului.

Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

27 de morţi şi 184 de răniţi dintre care 146 spitalizaţi este cel mai recent bilanţ oficial al incendiului izbucnit vineri seară, în Club Colectiv din centrul Capitalei, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity. Până sâmbătă dimineaţă, din cei 27 de morţi, 17 sunt neindentificaţi, iar din cei 146 de internaţi 5 sunt neidentificaţi, a anunţat Raed Arafat, care a precizat de la primirea apelulului la 112 şi până s-a ajuns la faţa locului a durat 11 minute. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional.

Printre răniţi se află şi patru cetăţeni străini: doi spanioli, un italian şi un german. Cu aproape o oră înainte de miezul nopţii clubul a fost cuprins de flăcări din cauza unui foc de artificii. Tavanul a luat foc şi pereţii antifonaţi cu burete. Practic oamenii au început să ardă de vii. 27 dintre ei nu au avut nicio şansă. Panica a pus stăpânire pe cele aproape 200 de persoane care s-au năpustit spre ieşire. „Erau uşile închise, nu aveam aer. Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare”, a povestit un bărbat care a reuşit să se salveze. Răniţii au fost transportaţi la mai multe spitale din Bucureşti, cei mai mulţi la Spitalul Floreasca (50), Spitalul de Arşi (27), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Universitar (25).

Citește și: