Andreea OFIŢERU
73011 vizualizări 14 oct 2013

Protestul de duminică seară faţă de proiectul Roşia Montană, al şaptelea la număr, a fost cel mai scurt dintre toate cele de până acum. Spre deosebire de protestele trecute, de data aceasta Piaţa a furnizat şi un document (într-o singură idee): „Plecaţi!” Citiţi mai multe despre Proclamaţie mai jos. De asemenea, faţă de săptămânile trecute, s-au conturat şi câţiva lideri, care însă, pe lângă scopul comun („Uniţi Salvăm Roşia Montană”) par a avea propriile agende. Vedeţi mai jos câţiva dintre ei.

De pildă, spre deosebire de săptămâna trecută, de data aceasta marşul a trecut prin faţa DNA, într-o încercare de solidarizare cu protestatarii care cer independenţa Justiţiei. Nici aici n-au fost toţi pe aceeaşi voce. De pildă, ajunşi în faţa DNA, unii protestatari Roşia Montană au scandat „DNA încurajează mafia”.

Dacă la începutul protestelor din luna septembrie oamenii stăteau pe stradă până după miezul nopţii, duminică, manifestanţii au spart rândurile în jurul orei 21.30. Nimeni nu ştie însă numărul real al participanţilor. În timp ce jandarmii prezenţi la faţa locului spun că au fost în jur de 3.000- 3.500 de oameni,  manifestanţii  susţin că numărul lor a fost  între 7.000 şi 10.000 de oameni.

Manifestanţii au ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00

Ora 16.30. Protestul a început de la staţia de metrou 1 Mai din Cartierul Bucureştii Noi. Marşul porneşte spre centrul Capitalei la 16.30.  Îmbrăcaţi în majoritate în roşu şi verde şi înarmaţi cu fluiere şi portavoci, manifestanţii au fost „conduşi” de bicicliştii care le-au deschis calea. Imediat după biciclişti venea un domn care flutura tricolorul.

„Eu am fost din ianuarie 2012, în fiecare seară am ieşit atunci, şi ies şi acum”, ne-a mărturisit domnul cu steagul. L-am întrebat dacă a citit proiectul de lege pentru aprobarea exploatării de la Roşia Montană. „Toţi sunt nişte mafioţi. Vor să facă bani pentru ei”, ne-a lămurit interlocutorul.

Protestul a decurs paşnic până la intersecţia cu strada Turda, când un  grup de manifestanţi s-a suit pe un bloc de unde a fluturat făclii şi a aruncat cu fumigene de culoare roşie. Incidentul nu a fost trecut cu vederea de jandarmi care au mers după ei.

Mediafax Foto// Adriana Neagoe. Pe strada Turda, câţiva dintre manifestanţi au aprins fumigene pe acoperişul unui bloc

Pe scurt, de la faţa locului:

Mânaţi de frig, manifestanţii merg în ritm alert. Strigă încontinuu „Uniţi Salvăm Roşia Montană!”, „Trădarea de ţară, în aur se măsoară!” şi „Roşia, roşia, vine Revoluţia!”. Pe Bulevardul Ion Mihalache circulaţia se opreşte pe măsură ce trece mulţimea.

În jur de ora 18.00 ajung în Piaţa Victoriei. Jandarmii îi opresc câteva minute  înainte să ajungă în faţa Palatului Victoria pentru a organiza circulaţia.

În Piaţa Victoriei, voluntarii prezenţi  deja aici împart foile colorate în verde şi roşu. Bicicliştii ajunşi înainte întind sforile pentru ca apoi oamenii să se grupeze şi să formeze frunza umană. După 10 minute de aşteptare, protestatarii sunt lăsaţi de către jandarmi să meargă în faţa Guvernului. Toţi strigă „Demisia!”.

Foto Gândul// Dacii Liberi stau pe marginea manifestaţiei

„Vreţi?”, ne întreabă una dintre voluntare care vrea să ne dea  o foaie colorată în roşu. Pe marginea protestului  stau reprezentanţii Dacilor liberi. Nu îndrăznesc să se alăture mulţimii. Pe pancartele lor scrie că „Suntem cei mai vechi din lume”. Mesajul lor e legat de daci. „Noi ne-am născut liberi”, strigă unul dintre ei.

Marşul de duminică are ca puncte principale crearea unei frunze umane în faţa Guvernului şi oprirea în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Se face „frunza” în faţa Guvernului. Între timp strigătele cu  ”Demisia! Demisia!”  se aud tot mai tare. La 18.30, oamenii se încolonează din nou şi pornesc spre DNA.

Pe lângă obişnuiţii „hipsteri”, biciclişti sau dacii liberi, de data aceasta în mulţime apar şi mulţi pensionari.  „Trebuie neapărat ca aceşti derbedei daţi jos! Incompetenţii ăştia de comunişti! În frunte cu Ponta, cu Iliescu, cu Căcărău! De unde s-au căţărat liberalii cu ăştia!”, se arată indignat unul dintre manifestanţii de vârsta a treia.

„Acest asiatic, care este Iliescu, să-şi dea demisia şi să se prezinte de urgenţă la Penitenciarul Jilava. Au furat tot. Toate partidele fură cu rândul”, spune bărbatul cu coif roşu pe cap şi îmbrăcat în tricolor.

Traseul a fost deviat din cauza lucrărilor de pe strada Berzei

Traseul stabilit iniţial nu poate fi respectat din cauză că Primăria Capitalei nu a terminat  lucrările de pe Strada Berzei. Manifestanţii sunt  dirijaţi de jandarmi spre Strada Polizu, de unde pot ajunge în Dinicu Golescu.

Pe străduţele înguste din jurul Gării de Nord, oamenii sunt scoşi din case de zgomotele protestatarilor. „Ce protest e ăsta, mamă?”, întreabă una dintre locuitoarele de pe strada Polizu. În loc de răspuns, primeşte „Apusenii Liberi” de la Voicu Rădescu, patronul de la Green Hours, care împarte ziare celor care stau pe margine. Alţi manifestanţi împart pliante cu informaţii despre Roşia Montană.

În mulţime îl zărim pe sociologul Mircea Kivu, care săptămâna trecută a propus ca marşul să treacă pe la DNA. „Era normal să trecem şi pe la DNA. Pe de altă parte, îi înţeleg şi pe cei care nu au vrut, pentru că ei spun că cel mai bine este să fie focusaţi”, spune Kivu.

În jur de ora 19.00, manifestanţii intră pe Ştirbei Vodă. „DNA, DNA, fă-şi birou la Roşia!”, strigă mulţimea.

Primii care ajung în faţa clădirii de la DNA strigă „DNA, DNA încurajează mafia!” şi ”DNA, DNA fă-ţi birou la Roşia!”. Cu toate că anunţau iniţial că se vor lega la ochi în faţa DNA, ca protest contra presiunilor politice asupra Justiţiei (vezi cazul Papici), acest lucru nu s-a mai întâmplat. După ce negociatorii de la Jandarmerie le spun celor din faţă că nu au voie să stea mult în faţa DNA, oamenii se pun în mişcare. După zece minute, mulţimea porneşte spre Piaţa Universităţii.

Foto Gândul// Negociatorii de la jandarmi discută cu Claudiu Crăciun, unul dintre liderii manifestanţilor

În Piaţa Universităţii,  manifestanţii sunt opriţi de jandarmii în dreptul troicii, nu-i lasă pe manifestanţi să ocupe rondul, aşa cum au făcut de fiecare dată. Bicicliştii sunt deja în rondul de Universitate, amestecaţi printre maşini.

„Fără violenţă!”, strigă manifestanţii la jandarmii care nu-i lasă să treacă. După câteva îmbrânceli, jandarmii cedează şi protestatarii ocupă rondul.

Între timp, revoluţionarul Doru Mărieş a ocupat locul de lângă troică, unde pune un afiş mare cu Salvaţi Roşia Montană. „Primul miting în Bucureşti al moţilor eu l-am făcut, acum 10 ani. Proiectul asta nu are nicio şansă. Va fi rupere cu proiectul ăsta. Demonstraţiile se vor încinge în  momentul în care vor vota legea, pentru că senzaţia mea este că au tupeul să o voteze”, spune Doru Mărieş.

La câţiva paşi de troică,  nişte studenţi împart flyere cu mitingul pentru Basarabia, care va avea loc pe 20 octombrie în Piaţa Victoriei de la ora 14.00. „Basarabia nu există!, Există România”, ne spune Vali, student la Medicină.

Voicu Rădescu, patronul de la Green Hours împarte ziare pe traseu

Mediafax Foto// Andreea Alexandru

Proclamaţia de la Bucureşti

Pentru prima dată la un astfel de miting câteva tinere împart manifeste cu Proclamaţia de la Bucureşti, în care cer un singur lucru: ”Plecaţi!”. Cu toate că o proclamaţie ar trebui citită celor prezenţi, cea de la Bucureşti e lansată la modul „silent”. Foaia A4 nu e datată şi nici semnată.

„Nu vă cerem legi mai bune. Nu vă cerem să îndreptaţi ce aţi stricat. Toate acestea le vom cere celor ce vor veni după voi”, scrie pe hârtie. Politicienii sunt îndemnaţi să plece cu toţii, astfel încât manifestanţii să fie lăsaţi „să reconstruiască această ţară, cât mai putem salva ceva”.

Pe lângă revendicările cu Roşia Montană, proclamaţia aminteşte şi de gazele de şist. ”Oprirea imediată a lucrărilor la gazele de şist, care au început pe ascuns, şi reluarea lor doar dacă nu e niciun pericol pentru mediul înconjurător şi pentru comunităţile locale”, este una dintre revendicările din foaie. Ultima cerinţă se referă la o nouă lege electorală, pentru că „actuala lege Tăriceanu blochează orice partid nou şi orice candidat independent şi asigură monopolul actualei clase politice asupra puterii”.

”Proclamaţia de la Bucureşti” se încheie cu un îndemn pentru actualii politicieni: „Atât. Restul vom cere noilor conducători ai ţării, printre care sperăm să aveţi decenţa să nu candidaţi”.

La rond, atmosfera este întreţinută de mai mulţi toboşari, printre care şi un băieţel de 10 ani. ”Ionuţ pare mai mic pentru că e mai mic de înălţime, dar el e mare, are 10 ani”, ne explică tatăl copilului care stă pe margine. E a treia oară când vine cu băiatul la manifestanţii. „Când au venit în Pantelimon  i-a plăcut şi de atunci tot venim la manifestaţii”, spune tatăl lui Ionuţ. Băiatul bate  la fel de tare ca ceilalţi toboşari şi parcă s-a obişnuit cu camerele de luat vederi care îl înconjoară.

Foto Gândul// Ionuţ, un băiat de 10 ani, întreţine atmosfera în mijlocul manifestanţilor

Pe margine, unii dintre manifestanţi încearcă să-i convingă pe jandarmi de faptul că proiectul este unul prost. „Îţi dai seama ce proşti suntem dacă noi le dăm totul pe tavă”, spune unul dintre participanţii la miting. „Nu corporaţia face legislaţia!”, strigă oamenii.

Protestul se sparge în jur de 21.30,  când circulaţia din zona Piaţa Universităţii se reia complet.

 

 

 

 

 

 

 

Citește și: