Nicolae Oprea
637 vizualizări 6 nov 2018

În ciuda faptului că Spitalul Universitar are încă din 2002 un heliport, conducerea unităţii vrea să amenajeze un nou amplasament pentru aterizarea elicopterelor. Pentru că vechiul heliport nu mai are autorizaţie, fiind prea aproape de stradă, iar în prezent aici „aterizează” maşinile.

Încă de pe vremea când director al unităţii medicale era Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, spitalul are un heliport care, între timp, a fost transformat în parcare pentru angajaţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Potrivit actualei conduceri, vechiul heliport nu a mai primit avize din partea Autorităţii Aeronautice.

„S-a schimbat legea, şi pentru că heliportul este prea aproape de stradă, trebuie oprită circulaţia pe Splai, pe ambele sensuri, atunci când aterizează un elicopter. Vă daţi seama că se crează haos în trafic. În plus, nici nu aveam siguranţa trecătorilor din zonă”, a declarat, pentru Mediafax, Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar.

Şefa SUUB spune că unitatea medicală va avea, din primăvara anului viitor, un nou heliport, care va fi amenajat pe terasa blocului operator.

„Noul heliport va fi pe blocul operator al spitalului, care a fost consolidat şi renovat. De acolo este singura zonă care are acces direct către UPU, astfel încât după ce aterizează aparatele de zbor, pacienţii să fie preluaţi de un lift special pe care îl avem în spital, ulterior să meargă direct la sala de operaţie sau la Terapie Intensivă. Anul acesta am luat toate aprobările şi toate autorizaţiile, inclusiv de la Autoritatea Aeronautică”, declară Adriana Nica, care mai precizează faptul că heliportul va fi construit cu bani donaţi de o societate comercială.

Pe heliportul Spitalului Universitar „aterizează” maşini şi nu elicoptere

„Noul heliport va fi făcut din bani donaţi din partea unei societăţi, singura condiţie este să angajăm personal. De asemenea, va fi singurul heliport care va avea aviz şi pe timp de zi, dar şi pe timp de noapte”, mai precizează managerul SUUB.

În prezent, elicopterele care transportă pacienţi la SUUB aterizează pe un heliport al unei unităţi militare de pe Calea Plevnei, în apropierea spitalului, însă, bolnavii, cei mai mulţi dintre ei în stare gravă, sunt preluaţi de acolo cu ambulanţa prin traficul bucureştean.

Citește și: