50 vizualizări 31 aug 2010

Premierul Emil Boc caută soluţii pentru o remaniere guvernamentală care să împace şi partidul, şi Cotrocenii. Şeful Executivului a avut, ieri, o zi de plimbare între Palatele Victoria şi Cotroceni. Dimineaţa, i-a chemat la Guvern pe mai mulţi dintre liderii PDL, miniştri şi lideri parlamentari, printre care Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, dar şi Roberta Anastase şi Anca Boagiu. Conform unor surse participante la întâlnire, ca şi la şedinţa Biroului Permanent Naţional de luni seara, nici de data aceasta nu s-au rostit nume, discuţiile învârtindu-se în jurul procedurii: cum şi când să ia Boc decizia remanierii, dacă să vină mâine în faţa parlamentarilor cu o listă de remaniabili sau să-i asculte pe senatori şi deputaţi şi abia după aceea să ia o decizie.

De la Palatul Victoria, Boc a plecat, împreună cu miniştrii săi şi cu Roberta Anastase, aşa cum a cerut preşedintele Traian Băsescu. De la această întâlnire nu a transpirat nimic, preşedintele fiind extrem de sensibil la scurgerile de informaţii şi punându-le în vedere acest lucru celor prezenţi. De altfel, Băsescu a fost deranjat şi de faptul că presa a aflat de întâlnire, pe care şeful statului ar fi vrut-o secretă. Acesta este şi motivul pentru care participanţii nu le-au răspuns la telefoane nici măcar colegilor de partid.

De la Cotroceni, premierul Emil Boc s-a reîntors la Palatul Victoria, unde urma, aseară, să aibă noi discuţii cu lideri ai PDL despre remaniere.

Miza remanierii - spargerea tripletei BVB

La nivelul membrilor BPN, aseară se ştia doar că Băsescu şi-a exprimat preferinţa pentru o remaniere mai extinsă, că nu le-a impus nimic, dar că va participa la reuniunea de azi cu parlamentarii în funcţie de decizia pe care o va lua la partid.

Pe lângă numele deja vehiculate pentru remaniere - Mihail Şeitan de la Muncă, Gabriel Sandu de la Comunicaţii şi Mihai Dumitru de la Agricultură -, era încă în discuţie rămânerea la Finanţe a lui Sebastian Vlădescu. Susţinut puternic de Băsescu, Vlădescu este de-a dreptul urât de parlamentari, în primul rând pentru refuzul acestuia de a pune oameni de partid la Finanţele locale şi la Vămi. Apoi, era în discuţie şi plecarea unuia dintre "greii" Adriean Videanu sau Radu Berceanu, văzută de Băsescu drept un semnal că partidul vrea să scape de oamenii cu problemele de imagine sau criticabili şi că vrea să reînnoiască garnitura guvernamentală. Surse din PDL spun că Adriean Videanu ar putea să plece din guvern şi, drept compensaţie, să devină efectiv numărul al doilea în partid. Astfel, Boc ar urma să fie preşedinte doar cu numele al PDL şi să se ocupe de guvern, Videanu urmând să fie de facto şeful partidului.

Premierul Emil Boc este aşteptat să ia o decizie abia mâine după amiază, înaintea reuniunii BPN - Guvern - grupuri parlamentare.

Citește și: