Florin Jinga
554 vizualizări 28 feb 2019

Papa Francisc va ţine o liturghie în Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc. Reprezentanţii celor patru episcopii catolice din România au anunţat că un site special va fi deschis de pe 1 martie, pentru ca oamenii care vor să participe la ceremonie să se poată înregistra, scrie Ziar Harghita.

Sunt aşteaptaţi 300.000 de pelerini, iar organizatorii îi încurajează să se înregistreze mai degrabă în grupuri, decât individual, deşi şi acest lucru este posibil, şi să aleagă să vină cu alte mijloace de transport decât maşina personală, deoarece accesul în oraş cu autoturisme va fi restricţionat din 31 mai.

"La astfel de evenimente, cunoscând şi experienţele anterioare de la vizitele Suveranului Pontif sau de la cele ale Papei Francisc, şi faptul că se derulează în prezenţa unor mase mari de participanţi, trebuie să nu uităm de condiţiile speciale care se impun. Este important de ştiut că se doreşte ca şi la Şumuleu Ciuc să se asigure normele de siguranţă, dar şi spaţiul necesar de unde să se poată şi vedea evenimentul", a declarat Böcskei László, episcopul diecezei romano-catolice de Oradea.

Pelerinii trebuie să se înscrie ONLINE pentru slujba pe care o va ţine PAPA FRANCISC în România

La locul pelerinajului, o suprafaţă de aproximativ 10 hectare va fi împrejmuită cu gard, aceasta fiind aşa-numita zonă protejată, în care vor avea acces doar cei care s-au înscris pe site şi care au bilete.

"Înscrierea este importantă pentru a şti un număr cât mai exact al persoanelor care vor participa la eveniment", a spus preotul Olah Zoltan, reprezentantul Arhiepiscopiei de Alba-Iulia.

Site-ul pontifex.ro, creat special pentru eveniment, va putea fi accesat de pelerini de pe 1 până în 31 martie, cu posibilitatea de prelungire a termenului, la decizia organizatorilor. Site-ul prevede diferite categorii pentru participanţi, care se pot înscrie individual sau în grupuri, respectiv familii.

Organizatorii avertizează că cei care nu vor avea bilet emis în urma înregistrării pe site vor putea participa la pelerinaj, dar nu vor avea acces în zona protejată, ei putând să vadă evenimentul de la distanţă, pe ecrane.

Un alt aspect subliniat de organizatori a fost acela al necesităţii ca pelerinii să fie nevoiţi să vină în noaptea de dinainte la locul pelerinajului, pentru a avea timp să treacă de filtrele de securitate.

Între 31 mai şi 2 iunie, Papa Francisc se va afla în România şi va merge la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi la Sanctuarul Marian de la Şumuleu Ciuc.

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Locul de pelerinaj se află pe dealul Şumuleu, pe care, de obicei, pelerinii îl urcă încă de la primele ore ale dimineţii, după ce petrec noaptea în rugăciune, în Catedrala franciscană din Şumuleu Ciuc.

Foto: Hepta

Citește și: