Maria MANOLIU
1600 vizualizări 20 nov 2011

Primăria sectorului 4 va împrumuta 100 de milioane de euro, pe o perioadă de 20 de ani, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru reabilitarea termică a 500 de blocuri, conform datelor oficiale.

Primarul sectorului, Cristian Popescu Piedone, a angajat o firmă privată care, pentru două milioane de euro, îi oferă consultanţă în negocierile cu bancherii de la BEI. Firma TUD Business Consulting SRL a încheiat cu Primăria sectorului 4 un acord cadru pe patru ani în urma unei licitaţii accelerate restrânse, la care a participat singură.

Iniţial, valoarea estimată a acordului cadru a fost, potrivit site-lui guvernamental de licitaţii, de 8 milioane de lei fără TVA iar după derularea licitaţiei valoarea finală a ajuns la 7,9 milioane de lei fără TVA. Contractul a fost atribuit pentru "servicii de consultanţă pentru negocierea unui contract de finanţare externă cu Banca Europeană de Investitii, în vederea realizării Programului multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, de pe raza sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, în perioada 2011-2013".

Piedone: Firma de consultanţă va primi doar 200.000 de euro

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a declarat pentru gândul că deşi a fost încheiat acordul cadru, respectiv în ciuda contractului deja semnat, firma de consultanţă nu va primi decât 200.000 de euro.

"Creditul de 100 de milioane de euro a fost aprobat în vară de Consiliul Local al sectorului 4. Banca Europeană de Investiţii nu ne-a aprobat decât 60 de milioane de euro. În aceste condiţii firma de consultanţă va primi doar 200.000 de euro. Banii au fost împrumutaţi pentru reabilitarea termică a 500 de blocuri din sectorul 4 şi pentru alte investiţii. Pentru blocurile sociale, dacă consilierii locali vor aproba, partea asociaţiilor va fi suportată de Primăria sectorului 4", ne-a declarat primarul.

Piedone speră ca cei 60 de milioane de euro să intre în contul Primăriei sectorului 4 cel mai târziu în luna februarie 2012. "Numai după ce am banii în cont firma de consultanţă va fi plătită", a mai precizat Piedone.

Pe ce servicii dă primăria lui Piedone 2 milioane de euro

Biroul de presă al Primăriei sectorului 4 ne-a enumerate servicile oferite de firma de consultanţă pentru primi, conform contractulu, două milioane de euro.

Pe lângă consultanţa financiară în vederea obţinerii împrumutului de 100 de milioane de euro, SRL-ul TUD Business Consulting mai asigură servicii de monitorizere aferente împrumutului, consultanţă financiară pentru un împrumut intern în valoare de 30 de milioane de euro şi un altul de 20 de milioane de euro consultanţă pentru restructurarea unui împrumut de 24 de milioane de euro şi consultanţă pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

Onţanu se împrumută la BEI tot de 60 de milioane de euro

La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul Local al sectorului 2 l-a împuternicit pe primarul Neculai Onţanu să împrumute de la BEI 60 de milioane de euro. Creditul va fi luat tot pentru reabilitrea termică a blocurilor, dar şi pentru alte lucrări de investiţii.

Împrumutul de la BEI va fi returnat în 20 de ani cu o perioadă de graţie de patru ani. Potrivit deciziilor Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, Primăria sectorului 2 a luat până acum trei credite. Primul a fost luat în anul 2005, în valoare de 265 de milioane de euro. Al doilea credit a fost obţinut în 2007 şi a fost în valoare de 135.642.000 de lei. Tot în 2007, Primăria sectorului 2 a mai împrumutat încă 98 de milioane de lei. Banii din credite au fost folosiţi pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea unităţilor de învăţământ, construcţia Pieţii Obor, a noului sediu al primăriei dar şi pentru refinanţarea datoriei publice.

Oprescu vrea şi el un credit de 800 de milioane de euro

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut Consiliului General al Municipiului Bucureşti să-i aprobe un împrumut intern sau extern în valoare de 800 de milioane de euro.

Banii ar urma să fie utilizaţi pentru achitarea în avans a emisiunii de euro-bonduri în valoare de 500 de milioane de euro, împrumut contractat de fostul primar general Adriean Videanu, şi pentru investiţii. Deocamdată consilierii municipali au refuzat să aprobe creditul pentru că primarul general n-a specificat în proiectul de hotărâre pe ce investiţii se vor utiliza cei 300 de milioane de euro.

Citește și: