Departamentul Social
462 vizualizări 23 nov 2011

Mai multe percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, în judeţul Argeş, la locuinţele a şase persoane suspectate de cămătărie şi şantaj, acţiunea fiind desfăşurată în cadrul unei anchete a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova.

Percheziţiile au loc în Piteşti şi în comuna Moşoaia, judeţul Argeş.

Procurorii DIICOT au stabilit că Ion şi Florin Mihalcea, Theodor Ionuţ Tudor, Gheorghe Giorgian Nicolae, Gheorghe Cătălina Cristina şi Arvat Valeriu au constituit un grup infracţional organizat având ca scop acordarea de împrumuturi cu dobândă între 20-100% pe lună unor persoane fizice din judeţele Olt şi Argeş.

Ulterior, prin ameninţare şi acte de violenţă, victimele au fost obligate să semneze chitanţe olograf sau acte notariale prin care să ateste primirea unor sume de bani de o valoare mult mai mare drept împrumut şi au fost deposedate de bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora sau a unor rude apropiate (părinţi, fraţi), potrivit anchetatorilor.

Descinderile, în timpul cărora au fost confiscate sume de bani şi documente care confirmă activitatea infracţională a grupării, au loc în urma mai multor reclamaţii ale unor persoane păgubite care au împrumutat bani de la suspecţi şi care ulterior au fost şantajate şi ameninţate pentru a restitui sume mult mai mari.

Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională specializată în cămătărie şi şantaj a creat un prejudiciu estimat la aproximativ 300.000 de euro.

Şeful BCCOA Craiova, Silviu Văcaru, a declarat că există cel puţin şapte victime ale acestei grupări, din Olt, Vâlcea şi Argeş.

Cercetările în cauză au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul IGPR - DIC şi BCCO Craiova, iar suportul tehnic a fost asigurat de către SRI - Direcţia Judeţeană Argeş

La sediul DIICOT Serviciul Teritorial Craiova au fost duse 6 persoane pentru audieri.

Citește și: