429 vizualizări 4 dec 2019

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Caraş-Severin fac miercuri 9 percheziţii, dintre care una la Poliţia Caraş-Severin, la locuinţele unor persoane, dintre care unele poliţişti, şi la sediul unei firme, urmând să aducă 10 persoane la audieri.

Percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal constituit la DIICOT Caraş-Severin în urma unei sesizări din oficiu a ofiţerilor S.J.A. Caraş-Severin, în care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Practic, susţine DGA, începând cu anul 2017, la nivelul judeţului s-a constituit un grup infracţional organizat format din şeful unui serviciu din cadrul unei instituţii aparţinând M.A.I., un ofiţer şi 3 agenţi de poliţie din acelaşi serviciu, precum şi administratorul şi angajatul unei societăţi comerciale autorizate în domeniul armelor şi muniţiilor. La grupul iniţial constituit, au aderat, ulterior, şi alte persoane, fără calitate specială, pentru a obţine beneficii de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme sau de la persoane care deţineau deja arme şi care făceau diverse infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor.

Membrii grupului infracţional sunt bănuiţi că au obţinut beneficii materiale de la persoane care intenţionau să obţină autorizaţia de procurare a unei arme. Concret, reprezentanţii societăţii comerciale autorizate în domeniul armelor şi al muniţiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică şi practică, la finalizarea cărora cursanţii susţineau un examen în faţa unei comisii formate din poliţişti specializaţi. În cazul promovării examenului, cursanţilor li se elibera un certificat de absolvire care stătea la baza eliberării autorizaţiei de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanţi ai societăţii comerciale autorizate nu susţineau cursurile şi atestau în mod fictiv prezenţa cursanţilor la ore.

Înainte de susţinerea examenului, poliţiştii din grupare divulgau celor doi reprezentanţi ai societăţii comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanţilor care susţineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.

„Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate şi au existat cazuri în care persoane care domiciliau în judeţele limitrofe şi care nu reuşeau să promoveze examenele în judeţele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reuşita era garantată”, arată DGA.

O a doua modalitate de acţiune a grupului organizat viza favorizarea unor persoane cu funcţii importante care aveau deja arme şi care aveau diferite infracţiuni sau contravenţii la regimul armelor. Astfel, la grupul infracţional organizat au aderat două persoane cu funcţii care au săvârşit infracţiuni şi contravenţii la regimul armelor şi muniţiilor, fiind protejaţi de ceilalţi membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravenţional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societăţii comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancţiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deţinere a armelor).

În cauză s-a beneficiat de sprijinul I.G.P.R. - Direcţia Operaţiuni Speciale şi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Surse din rândul anchetatorilor susţin că este vizat şeful Serviciului Arme din IPJ Caraş-Severin.

 

Citește și: