Departamentul Social - Mediafax
823 vizualizări 15 oct 2018

Comisia Europeană anunţă că va începe de urgenţă, chiar în luna octombrie, un audit cu privire la evoluţia evoluţia pestei porcine africane (PPA) în România, în contextul răspândirii rapide a virusului în gospodăriile domestice şi în exploateţiile comerciale.

”Comisia consideră că evoluţia pestei porcine africane este îngrijorătoare, deoarece România a anunţat, în mai puţin de patru luni, aproape 1.000 de focare în gospodăriile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat în mai multe exploataţii comerciale. Această situaţie este extraordinară şi ridică îngrijorări foarte serioase,” a declarat pentru Mediafax, Anca Păduraru, purtător de cuvânt pe domeniile Sănătate, Siguranţa Alimentaţiei şi proiecte specifice legate de Uniunea Energetică în cadrul CE.

Reprezentantul Comisiei spune că UE va continua să ajute România, atât cu asistenţă tehnică, cât şi financiară, în condiţiile în care costurile totale ale epidemiei se anunţă a fi mult mai mari decât suma alocată iniţial de autorităţi, de 726.000 de euro.

”Având în vedere numărul mare de focare din România din această vară, este probabil ca necesităţile financiare ale autorităţilor române să fie cu mult peste suma alocată iniţial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 - 726.000 de euro. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte gestionarea / implementarea măsurilor, Comisia Europeană lucrează la pregătirea unui audit în România în luna octombrie, axat pe implementarea măsurilor luate pentru prevenirea, controlul şi eradicarea pestei porcine africane,” adaugă Anca Păduraru.

43 de milioane de euro pentru măsuri de prevenire

Reprezentantul CE a menţionat că România a informat Comisia cu privire la intenţia sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului său de dezvoltare rurală pentru finanţarea măsurilor care abordează situaţia PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finanţării, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul pentru agricultură Phil Hogan l-a asigurat pe ministrul Agriculturii că va face tot posibilul să accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din România.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa săptămâna trecută, că Uniunea Europeană ar fi alocat României 43 de milioane de euro, pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare şi incineratoare.

 

Citește și: