Carmen Dumitrescu
778 vizualizări 16 nov 2018

Dosarul penal a fost deschis în cazul primului focar de pesta porcină, confirmat la Slobozia Mândra, unde cadavrele a doi porci au fost găsite la marginea localităţii, a declarat prefectul judeţului Teleorman, Florinel Dumitrescu, pentru corespondentul Mediafax.

”Într-un caz virusul a fost confirmat, în altul - nu. Se fac acum cercetări pe această temă, Poliţia şi Parchetul se ocupă. Şi vom vedea dacă porcul bolnav a fost pus acolo intenţionat”, a spus prefectul.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole confirmă că există un caz aflat acum în instrumentarea Poliţiei Turnu Măgurele, sub supravegherea şi coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele.

”E un dosar cu autor necunoscut şi se fac cercetări în sensul depistării persoanei care a pus porcul bolnav la Slobozia Mândra. Momentan acestea sunt datele pe care vi le pot furniza”, a spus Dragole.

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Teleorman a fost confirmat la jumătatea lunii octombrie în satul Slobozia Mândra, la cadavrul unui porc aruncat în apropierea pădurii din sat.

"Avem un singur purcel necunoscut, aruncat într-o pădure la Slobozia Mândra, la 5 kilometri de sat şi într-adevăr e pozitiv. Dar în gospodării nu e încă risc. E vorba, de fapt, de două cadavre, mai mult oasele, aruncate acolo, însă doar unul este pozitiv. Momentan, asta nu înseamnă că va fi afectată populaţia, acum doar supraveghem clinic porcii din localităţile apropiate. Vrem doar să verificăm dacă au mai apărut îmbolnăviri. Dar nu luăm nicio măsură deocamdată”, declara la vremea respectivă directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu.

De neoprit, epidemia de pestă porcină africană s-a extins acum în 287 de localităţi din 18 judeţe. În total, sunt raportate 1.092 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 167 de cazuri la mistreţi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Până acum, au fost eliminaţi 360.800 de porci afectaţi de boală, informează ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

Până la 14 noiembrie 2018, au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 190.110.490 de lei, faţă de 189,5 milioane de lei la 8 noiembrie, când fuseseră despăgubiţi 7.826 de proprietari.

Prezenţa virusului Pestei Porcine Africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul
Satu-Mare.
 
Foto: Hepta

 

Citește și: