Departamentul Social - Mediafax
1552 vizualizări 5 sep 2018

”La Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prev. de art.355 din Codul penal, şi neglijenţă în serviciu, prev. de art.298 din Codul penal. Lucrarea a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică la data de 03.09.2018, ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Acuzaţii grave la adresa Direcţiei Sanitare Veterinare

Proprietarul unei ferme de porci de la periferia oraşului Galaţi, unde există suspiciune de pestă porcină, a acuzat recent autorităţile că, deşi anunţate marţi, au intervenit, total nepregătite, abia vineri la ora 22.00.

Cu toate că proprietarul porcilor a raportat autorităţilor încă de marţi că porcii au simptomele virusului, iar primul porc a murit vineri, măsurile specifice anti-pestă porcină au fost luate duminică.

În plus, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi au venit nepregătiţi la ferma unde există suspiciunea de pestă porcină africană.

”Marţi, i-am anunţat că am porci bolnavi. A venit un veterinar şi a constatat. Miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunţat din nou. Au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiţi pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă şase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiţi. În final, au eutanasiat toţi porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru. Să vedem dacă îmi dau despăgubiri”, a declarat, pentru Mediafax, fermierul Laurenţiu Cojan.

Iohannis: măsurile tardive au favorizat răspândirea bolii

Preşedintele Klaus Iohannis acuză Guvernul de incompetenţă şi lipsă de responsabilitate în gestionarea crizei pestei porcine si cere verificarea modului în care autorităţile responsabile cu gestionarea pestei porcine au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii bolii.

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, solicită verificarea de către instituţiile abilitate a modului în care autorităţile responsabile, reunite în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), au pus în aplicare măsurile de control şi prevenţie a răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), aşa cum sunt acestea prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, adoptat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016. Preşedintele României atrage atenţia Guvernului şi Prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume în legătură cu ineficienţa măsurilor de stopare a răspândirii virusului PPA. Luarea de măsuri tardive, necoordonate şi insuficiente în raport cu nevoile şi situaţia din teren, au reprezentat factori esenţiali care au favorizat răspândirea virusului pestei porcine, cu riscul de a afecta întreg sectorul zootehnic românesc" se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Daea: virusul ”nu vine pe bicicletă”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat luni că România s-a apărat de virusul pestei porcine prin măsuri preventive timp de 5 ani.

”Este o dificutate de combatere. Pentru că în momentul în care a intrat un asemenea virus într-o zonă, aici nu ştii, aici nu intră pe graniţă cu paşaportul ca să-l controlezi sau vine virusul călare pe bicicletă şi spune alo, stai puţin că noi am dormit aici, iar noi România ne-am apărat prin măsuri preventive timp de cinci ani”, a declarat într-o intervenţie la Antena 3, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Peste 200 de milioane de lei despăgubiri

”Am luat mai multe măsuri pentru a sprijini financiar pe toţi cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane, cât şi pentru combaterea răspândirii virusului. Suplimentar faţă de sumele prevăzute în rectificarea bugetară pentru despăgubirea crescătorilor de porci, adică peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finanţelor Publice a transferat ANSVSA încă 40 de milioane de lei. Prin urmare, sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubilor, dar şi pentru achiziţia de dezinfectanţi, kit-uri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de guvern de miercuri.

Potrivit ministrului Agriculturii, până la 27 august, ”existau 10 judeţe afectate, iar 121.012 porci fuseseră sacrificaţi. Ultimele statistici privind evoluţia pestei porcine arată că numărul porcilor ucişi va depăşi 350.000, în urma confirmărilor de focare din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul locurilor de muncă desfiinţate va fi de ordinul sutelor.

 

Citește și: