Carmen Dumitrescu
1546 vizualizări 1 nov 2018

După confirmarea primului caz de pestă porcină africană, în satul Secu din comuna Comănicea, judeţul Dolj, oamenii au făcut zid uman la intrarea în sat, interzicând autorităţilor să le ucidă porcii.

Surse locale povestesc că joi, când când s-au întors, autorităţile nu s-au mai găsit porci în sat, pentru că au fost tăiaţi peste noapte.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, susţine că până la urmă, oamenii s-au conformat.

"A fost o revoltă, dar până la urmă oamenii au conştientizat despre ce e vorba, au conştientizaat pericolul, au conştientizat faptul că o să fie despăgubiţi la preţul pieţei. Aseară a început sacrificarea. Au fost sacrificaţi 14 sau 15 porci, azi dimineaţă (joi - n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat în normal, n-a mai fost niciun fel de problemă, decât că am întârziat ca să lămurim oamenii ce şi cum", a declarat Purcărescu, pentru corespondentul Mediafax.

Şi directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru infirmă că sătenii şi-ar fi tăiat porcii peste noapte.

"Chiar acum sunt în teren. Am auzit că se spune, că n-am mai găsit porci în localitate, dar asta nu ştiu cine a vehiculat-o. Eu sunt aici. Lumea s-a calmat, de fapt s-a calmat de aseară (miercuri seara – n.r.). Echipele au lucrat normal aseară până la 20.00, apoi oamenii s-au dus să se culce. Se lucrează, se ucid animale, dacă cineva mai încearcă să ascundă câte un animal e pe riscul lui, că e de dosar penal. Asta ar însemna să menţinem suspiciunea de boală în continuare. Noi nu putem să fim siguri că problema e rezolvată până nu ucidem şi ultimul animal din localitate. Ucidem toate animalele, asta e legea", a spus directorul DSVSA Dolj.

„În data de 30 octombrie, 2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, judeţul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dolj s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, se scrie într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

Foto: Hepta

Citește și: