Andrei Luca POPESCU
Departamentul Eveniment
24003 vizualizări 6 mar 2012

În 2010, 136.000 de români aveau o armă de foc deţinută legal. Dintre aceştia, peste 66.000 aveau o armă de foc letală, cu glonţ, restul având arme cu aer comprimat.

Legea privind deţinerea armelor de foc (295/2004) permite doar demnitarilor, magistraţilor, diplomaţilor, militarilor şi poliţiştilor, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, să deţină arme de foc letale, cu glonţ. Totuşi, orice persoană fizică poate deţine armă de foc neletală, cu gaz sau aer comprimat, dacă îndeplineşte anumite condiţii.

Pentru a deţine o armă de foc, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

să ai 18 ani
să dovedeşti că ai nevoie de armă de foc, în funcţie de destinaţia pentru care faci solicitarea
să nu fi condamnat la închisoare mai mult de 1 an, pentru infracţiuni comise cu intenţie.
să nu fi învinuit sau inculpat într-un dosar penal privind fapte săvârşite cu intenţie.
să fii apt din punct de vedere psihologic şi medical
să nu prezinţi pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor deţinute de autorităţile competente (Poliţie, Jandarmerie, servicii secrete).
să fii absolvent al unui curs teoretic şi practic privind folosirea armelor de foc
să nu fi săvârşit o contravenţie care duce la revocare permisului de port-armă
să nu fi pierdut anterior o armă letală, din vina ta.

Pentru obţinerea unei arme de foc letale, cu glonţ, trebuie să aduci la Poliţie următoarele acte, în plus faţă de dovada că te încadrezi într-una din categoriile profesionale impuse de lege:

un act de identitate, două fotografii
un certificat medical emis în ultimele 6 luni, care să ateste că nu suferi de o boală care nu permite folosirea unei arme de foc
cazier judiciar
aviz psihologic emis în ultimele 12 luni, de un psiholog autorizat, care să ateste că eşti apt să foloseşti o armă de foc
un certificat de absolvire a unui curs teoretic şi practic de tragere cu arma
carnet de membru al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, dacă este vorba de o armă de vânătoare
carnet de antrenor sau de sportiv care practică tirul, dacă este vorba de o armă de tir
adeverinţă de la serviciu, în cazul în care solicitantul are o slujbă care permite sau necesită portul şi folosirea unei arme de foc.

Pentru a obţine o armă neletală, cu aer comprimat şi cu bilă de cauciuc, condiţiile sunt mai puţin stricte, în sensul că nu mai este nevoie de absolvirea unui curs privind folosirea armelor. În rest condiţiile sunt aceleaşi ca la armele letale de foc, inclusiv certificatul medical şi avizul psihologic.

Permisele de port-armă trebuie avizate la fiecare 5 ani de Poliţie.

Agentul Gheorghe Vlădan deţinea un pistol Glock, însă nu mai îndeplinea toate condiţiile legii

Şeful Poliţiei Române Liviu Popa a dispus verificări privind modul în care agentul Gheorghe Vlădan a obţinut autorizaţia pentru deţinere de armă.

Conform legii, după ce soţia sa a depus plângere la Poliţie pentru că se simţea ameninţată, Vlădan putea fi considerat un pericol pentru ordinea publică sau pentru siguranţa unei persoane, iar permisul de armă ar fi putut să-i fie suspendat.

De asemenea, există suspiciuni că Vlădan ar fi primit tratament psihiatric împotriva depresiei, deci nici condiţia aptitudinii psihice pentru deţinerea de armă de foc nu ar mai fi fost respectată.

Vlădan este autorul atacului armat de la coaforul din cartierul Dorobanţi, din centrul Capitalei, soldat cu uciderea a două femei şi rănirea altor şase persoane.

Vlădan deţine din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri. Luni în coafor el a tras zece cartuşe, pistolul având un încărcător de 19.

În 2010 când a obţinut permis de port armă agentul de poliţie Gheorghe Vlădan - care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase - nu era necesar avizul psihologic pentru eliberarea documentului, procurorii verifică această situaţie, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Poliţistul Gheorghe Vlădan - şofer la Centrul medical de diagnostic şi tratament Dr. N. Kretzulescu-Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor - s-a aflat în luna ianuarie în concediu medical, doctorul prescriindu-i antidepresive, au mai spus sursele citate.

În 1 martie soţia poliţistului, Florina Vlădan, a formulat o plângere la Poliţie, unde a comunicat faptul că bărbatul său este deţinător de armă de foc, spunând că este ameninţată de acesta. Femeia introdusese acţiune de divorţ, la Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, primul termen fiind stabilit pentru 7 martie.

Citește și: