Cosmin Vaideanu
1554 vizualizări 29 mai 2014

Aproximativ 2.000 de angajaţi din Portul Constanţa, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, protestează în faţa Primăriei Constanţa, opunându-se intenţiei ca municipalitatea să mai primească alte 13% din acţiunile portului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Portul Constanţa nu este harem", "Portul Constanţa nu e car alegoric", "Apropo, domnul Ponta, când vă apucaţi să guvernaţi?", "Jos labele de pe port", "Noi suntem povara voastră, voi sunteţi greşeala noastră" şi "Guvernul Ponta, campionul naţional al dezamăgărilor".

De asemenea, unii manifestanţi au tricouri inscripţionate cu mesaje precum "Impertinent în Republica Mazăre" şi "Obraznică Republica Mazăre".

Protestatarii suflă în vuvuzele, bat în tobe şi în butoaie şi scandează "Jos Guvernul", "Jos Mazăre", "Demisia".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, le-a spus celor prezenţi că la acest protest se află nu doar angajaţi din port, ci şi din alte domenii de activitate, precum telecomunicaţii, energie, administraţie publică locală, industria de apărare.

"Am dat un vot de blam unora şi i-am votat pe alţii. I-am dus la 70%, iar singurul lucru pe care l-au înţeles a fost să împartă ţara cu baronii locali. Astăzi cerem desfiinţarea Republicii Mazăre", a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, le-a spus manifestanţilor că decizia de transfer a acţiunilor Portului Constanţa ar fi trebuit luată după o consultare cu sindicatele astfel încât să fie găsită o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

El i-a acuzat pe guvernanţi că atunci când erau în opoziţie s-au angajat în faţa liderilor de sindicat că vor modifica legislaţia muncii odată ce vor ajunge la putere, dar nu au făcut acest lucru.

Costin a mai spus că PSD s-a aliat "cu principalii locotenenţi ai guvernului Boc care au mutilat legislaţia muncii şi au tăiat drepturile salariale", spunând că se referă la UNPR şi UDMR.

Protestul este autorizat să se desfăşoare până la ora 14.30.

Aproximativ 300 de angajaţi portuari, membri ai FNSP, au protestat şi la începutul săptămânii trecute, timp de trei zile, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, solicitând ca Ministerul Transporturilor să rămână acţionar majoritar în port.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, se declara "puţin mirat" de protestele din Portul Constanţa, spunând că a avut discuţii atât cu patronatele, cât şi cu sindicatele şi a explicat situaţia din port şi ce intenţionează ministerul să facă.

Şova spunea că afirmaţia că se doreşte trecerea portului de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa nu este adevărată.

"Tot văd că se spune asta, dar nu este adevărat. Dacă trec cele 13 la sută, Ministerul Transporturilor rămâne cu 47 la sută din acţiuni, urmând să scoată pe bursă 14 la sută. Dacă se vor scoate şi cele 14 la sută, va rămâne ministerul cu 33 la sută, Consiliul Local Constanţa cu 33 la sută, Fondul Proprietatea cu 20 la sută, iar 14 la sută vor fi pe bursă", susţinea ministrul Dan Şova.

Tot săptămâna trecută, o delegaţie a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare s-a întâlnit cu primarul Radu Mazăre, însă discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat. Cele două părţi s-au acuzat reciproc, primarul spunându-le sindicaliştilor că îi apără pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzându-l că i-a forţat pe cei care au semnat pentru transferul de acţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, recent, că a da "un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an lui Măzărică, clovnul naţional", este "un element de dispreţ pentru interesul naţional".

De asemenea, Băsescu spunea că "ultima aventură pe care se pregăteşte să o livreze premierul Ponta" este o Hotărâre de Guvern de transfer al unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa către Primăria condusă de Radu Mazăre, calificând demersul drept "o ilegalitate majoră".

Ulterior, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Traian Băsescu este cel care are interese personale legate de Portul Constanţa şi nu doreşte eliminarea actelor de corupţie din acea zonă, pentru a proteja firmele care l-au ajutat în prezent şi a nu răspunde pentru neregulile săvârşite ca ministru.

În 1 mai, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la Constanţa, spunea că procedura de transfer a acţiunilor Portului Constanţa către Consiliul Local va continua, chiar dacă există riscul "să se supere" anumite persoane, el susţinând că portul se va dezvolta mai bine după ce o parte din acţiuni vor fi listate la bursă.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60 la sută din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20 de procente şi tot 20 de procente are şi Consiliul Local Municipal.

Guvernul şi autorităţile locale propun ca structura acţionariatului APM să fie următoarea: 33 la sută Consiliul Local Constanţa, 33 la sută Ministerul Transporturilor, 20 la sută Fondul Proprietatea şi 14 la sută din acţiuni să fie listate pe Bursă.

Citește și: