10212 vizualizări 29 ian 2017

Peste 50.000 de români au protestat, duminică, în Capitală, peste 10.000 la Cluj, aproximativ 1.000 la Ploieşti şi peste 1.000 la Iaşi, în jur de 10.000 la Sibiu, aproximativ 2.000 la Timişoara şi alte câteva sute la Craiova, Alba Iulia, Arad şi chiar Alexandria, în judeţul Teleorman, fostul fief al lui Liviu Dragnea, dar şi în diaspora. Cu toţii au protestat faţă de cele două acte normative elaborate de Ministerul Justiţiei privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale şi au cerut în stradă demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache şi a întregului Cabinet Grindeanu, dar şi demiterea Avocatului Poporului.

În toată ţara s-au strigat mesaje precum: "România cere: fără graţiere!"; "Reformă în CNA"; "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!"; "România, trezeşte-te!; "Democraţie, nu oligarhie!"; "Jos, penalii!"; "DNA să vină să vă ia!";"Ieşiţi din casă, dacă vă pasă"; "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".

Protestul din Capitală a început la ora 17:00, în Piaţa Universităţii, acolo unde românii şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, şi s-a terminat în jurul orei 21:30, bucureştenii începând să părăsească treptat, de la 21:15, Piaţa Victoriei, acolo unde au scandat în faţa Guvernului timp de o oră. După ce s-au strâns în Piaţa Universităţii, manifestanţii au pornit în marş spre Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, făcând opriri la sediile Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ministerului Justiţiei şi Avocatului Poporului, după care au revenit în Piaţa Universităţii şi apoi s-au îndreptat către Piaţa Victoriei. Traficul pe arterele pe care s-au deplasat oamenii a fost blocat.

În tot acest timp cât românii îşi strigau nemulţumirile faţă de actualul Executiv şi îşi manifestau indignarea faţă de demersul Ministerului Justiţiei în privinţa celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, la un post de televiziune, premierul Sorin Grindeanu declara că respectă opiniile cetăţenilor, care au dreptul să protesteze, dar consideră că multe dintre opiniile protestatarilor sunt „distorsionate” şi că el nu crede în „agresivitatea pumnului”, subliniind că „în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine”.

„Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România atât timp cât o faci paşnic şi nu deranjezi pe alţii. Este dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni. De ce? A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri. De o perioadă de timp, în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în tonalitatea argumentului. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze. Sunt oameni veniţi în piaţă care nu au culoare politică, însă în urmă cu şase săptămâni am avut alegeri”, a declarat Sorin Grindeanu.

În plus, asemenea poziţiei adoptate de Liviu Dragnea pe tema celor două ordonanţe, Grindeanu declara că i-a cerut ministrului Florin Iordache să îi prezinte, luni, concluziile Ministerului Justiţiei, în urma dezbaterii care va avea loc pe marginea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă, precizând că nu îi este clar "ce propun".

 "Aştept de la Ministerul Justiţiei, pentru că acum nu-mi e clar ce propun, să vină cu propunerea cea mai potrivită (...) Mâine e o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiţiei să-mi prezinte concluziile ministerului, pentru că vreau să ştiu poziţia titularului de filă. Asumat, vom alege soluţia cea mai bună", afirma Grindeanu.

Mişcările de stradă care au avut loc, duminică, în întreaga ţară, au alcătuit cel mai mai mare protest din ultimii douăzeci de ani, din România.

PROTESTUL DIN CAPITALĂ TRANSMIS LIVE DE PRIVESC.EU

Gândul a transmis LIVE TEXT protestele care au avut loc în întreaga ţară

UPDATE 21:15 Protestatarii din Capitală au început să părăsească treptat Piaţa Victoriei.

UPDATE 20:20 Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei şi strigă în faţa Guvernului. Conform estimărilor oficiale, citate de Mediafax, peste 50.000 de persoane protestează, în Capitală, la această oră. Oamenii scandează: "Jos, Grindeanu!", "DNA, să vină să vă ia!"; "România cere: fără graţiere!".

Printre protestatari se află şi trei foşti miniştri ai Cabinetului Cioloş, Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, Dragoş Pâslaru, fost ministru al Muncii şi Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social.

UPDATE 20:00 În timp ce oamenii protestau, prim-ministrul Sorin Grindeanu declara, într-un interviu televizat, că respectă opiniile cetăţenilor, care au dreptul să protesteze, dar consideră că multe dintre opiniile protestatarilor sunt „distorsionate” şi că el nu crede în „agresivitatea pumnului”, subliniind că „în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine”.

„Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România atât timp cât o faci paşnic şi nu deranjezi pe alţii. Este dreptul cetăţenilor să facă acest lucru. Am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe din ele le pot cataloga ca având distorsiuni. De ce? A contat sursa sau modul în care au fost prezentate. Eu cred în libertatea de expresie. Nu cred însă în jigniri. De o perioadă de timp, în România argumentul tonalităţii e mai important ca argumentul în sine. Cum nu cred în agresivitatea pumnului, nu cred nici în tonalitatea argumentului. Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală trebuie să primeze. Sunt oameni veniţi în piaţă care nu au culoare politică, însă în urmă cu şase săptămâni am avut alegeri”, a declarat Sorin Grindeanu.

UPDATE 19:44 Peste 30.000 de persoane protestează, la această oră, în Bucureşti. Protestatarii mărşăluiesc pe Bulevardul Magheru, îndreptându-se spre Guvern şi scandează: "România cere: fără graţiere!".

S-a intonat şi imnul naţional:

UPDATE 19:30 Aproximativ o mie de persoane protestează, duminică seară, şi la Ploieşti împotriva graţierii. Protestatarii, printre care se află şi copii, au plecat, imediat după ce s-au adunat, într-un marş prin centrul oraşului, strigând: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", potrivit Mediafax.

De asemenea, peste 100 de persoane s-au strâns, duminică seara, în faţa Instituţiei Prefectului Alba, pentru a protesta faţă de graţiere şi amnistie, dar şi faţă de CNA şi Avocatul Poporului, iar apoi au plecat în marş pe cele mai aglomerate străzi din Alba Iulia, scandând: ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, ”Alba Iulia vă cere, fără graţiere”, ”Jos corupţia”, ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, ”Nu mai vrem pe noi căpuşe, puneţi hoţii în cătuşe”, ”Ciorbea, demisia”, ”Vrem şosele asfaltate, nu corupţi în libertate”, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, potrivit Mediafax.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum precum: ”Uniţi suntem mai puternici”, ”Nouă ne pasă, aici e acasă”, ”Nu puteţi cumpăra toate generaţiile”, ”Două fire, două paie, hai cu hoţii la pârnaie”, ”Legea-i una pentru toţi, vrem să-i judecăm pe hoţi”, ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Schimbă canalul”.

„Am ieşit împotriva graţierii, amnistiei, împotriva avocatului poporului care nu mă reprezintă. Spre exemplu în momentul în care a fost vorba de creditele în franci elveţieni şi erau atâtea zeci de mii de familii, avocatul poporului nu s-a autosesizat. Sunt împotriva manipulării la televiziune, sunt împotriva unei legi care favorizează o anumită categorie socială, pe cei bogaţi, pe cei care fac politică, unii de ani de zile şi asta le e profesia. Sunt împotriva politizării tuturor instituţiilor statului”, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre protestatari.

UPDATE 19:21 Aproximativ 10.000 de sibieni protestează în centrul Sibiului, conform estimărilor jandarmilor care însoţesc şirul protestatarilor, informează Turnul Sfatului.

UPDATE 19:20 Protestatarii din Capitală au pornit spre Guvern, numărul lor depăşind 25.000, potrivit unor estimări oficiale. La această oră, ei mărşăluiesc pe Calea Victoriei şi scandează "România cere fără graţiere!"; "Veniţi cu toţii, să strigăm tare: democraţia nu e de vânzare"; "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!"; "Jos, Iordache!".

UPDATE 19:15 Câteva zeci de persoane au protestat şi la Alexandria, în judeţul Teleorman, fostul fief al lui Liviu Dragnea.

Totodată, peste 200 de persoane protestează la Craiova faţă de intenţia guvernului de a modifica legislaţia în materie penală. Protestul este unul paşnic, manifestanţii purtând pancarte cu mesaje precum „Literatura română mai săracă fără cărţile lui Dragnea” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, informează Mediafax.

UPDATE 19:10 Peste 10.000 de persoane protestează la Cluj. Protestatarii au pornit în marş din Piaţa Unirii, dar nu au urmat traseul propus. Ei s-au îndeptat spre cartierul Mărăşti, pe Calea Dorobanţilor, blocând două benzi de circulaţie, după care s-au întors în Piaţa Unirii pe bulebardul 21 decembrie 1989, blocând, la fel, două benzi de circulaţie, potrivit Mediafax.

UPDATE 19:00 Zeci de mii de bucureşteni protestează, la această oră, în faţa sediului Avocatului Poporului şi în faţa Ministerului Justiţiei. Protestatarii cer demisia ministrului Florin Iordache, demiterea Avocatului Poporului şi cer "Referendum!".

UPDATE 18:55 Protestatarii din Capitală au ajuns în faţa sediului CNA.

UPDATE 18:50 Peste 18.000 de bucureşteni mărşăluiesc pe Bulevardul Unirii la această oră.

UPDATE 18:40 În jur de 5.000 de oameni protestează în Piaţa Mare, din Sibiu, faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Aceştia au adus cu ei steaguri tricolore şi pancarte pe care scriu mesaje preicum: „Aţi făcut numai mizerie şi propuneţi graţiere” sau „În democraţie, hoţii stau la puşcărie”. Sibienii scandează: „Veniţi cu noi, că vă fură şi pe voi”; „La închisoare, nu la guvernare”; "PSD - ciuma roşie"; "Avocatul nostru, căţeluşul vostru", potrivit Mediafax.

UPDATE 18:35  Peste 1.000 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Iaşi şi scandează “Vrem referendum”; “Graţierea ruşinea ţării"; "Păcat de sângele vărsat”; “În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, informează Ziarul de Iaşi.

UPDATE 18:30 Peste 200 de oameni de toate vârstele protestează în Piaţa Revoluţiei, în faţa Palatului Administrativ din centrul municipiului Arad faţă de OUG care vizează graţierea şi amnistia. Oamenii au la ei pancarte cu mesaje precum: „DNA să vină să vă ia”, ”În democraţie, locul hoţilor e în puşcărie”, „Fără legi cu dedicaţie”, „NU vrem ca furtul şi prostia să devină sporturi naţionale”.

Oamenii sunt nemulţumiţi că de la ultimele proteste atitudinea Guvernului a rămas aceeaşi.

"Sunt legi cu dedicaţie pentru politicieni, că nu e nevoie de ele. Sunt politicienii în general, nu doar pentru PSD că sunt destui cu probleme. Guvernanţii par hotărâţi să meargă până la capăt", a declarat un protestatar, potrivit Mediafax.

"Am venit pentru o Românie curată", a spus un alt tànăr.

UPDATE 18:26 Peste 15.000 de bucureşteni mărşăluiesc spre sediul CNA.

UPDATE 18:20 Aproximativ 2.000 de timişoreni s-au adunat în Piaţa Victoriei pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, potrivit Mediafax.

Manifestanţii au pancarte cu mesaje precum “Învăţământul piere, Guvernul vrea graţiere”, “Dragnea, eşti ruşinea ţării” sau “Noi vrem copilărie şi pe hoţi la puşcărie” şi scandează “Hoţii”, “DNA să vină să vă ia” şi "Fără ordonanţe". Protestatarii şi-au propus să plece în marş din centrul oraşului până la sediul DNA Timişoara, Prefectura Timiş şi înapoi în Piaţa Victoriei.

UPDATE 18:15 Oamenii au pornit în marş spre Piaţa Unirii, urmând să se oprească în faţa sediului CNA, Ministerului Justiţiei şi sediului Avocatului Poporului.

UPDATE 18:00 Protestatarii din Capitală au blocat circulaţia pe ambele sensuri la Universitate. Peste 5.000 de persoane demonstrează în Piaţa Universităţii.

UPDATE 17:55 Peste 3.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, în zona fântânii, dar şi în faţa Teatrului Naţional.

UPDATE 17:50 Circa 1.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta faţă de ordonanţele privind amnistia şi graţierea, dar şi faţă de CNA, potrivit Mediafax.

Manifestanţii poartă pancarte pe care scrie „Ei graţiaţi, noi furaţi!”, „Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi”, „Va rugăm să ne scuzaţi, noi protestăm, voi furaţi”, „Respect pentru statul de drept”, „DNA să vină să vă ia” sau „Reformă în CNA”.

„Cerem retragerea actelor normative legate de graţiere şi amnistie, pentru că sunt date cu dedicaţie, în favoarea unor politicieni corupţi şi penali. Vom ieşi în stradă până când vocea ne va fi ascultată şi legile retrase. Ministerul Justiţiei şi Guvernul să îşi dea demisia, pentru că ucrează pentru penali”, a declarat unul dintre manifestanţi.

UPDATE 17:25 În Capitală, în jur de 500 de persoane s-au strâns în zona fântânii din Piaţa Universităţii. Se scandează: "PSD, ciuma roşie!"; "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!"; "Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!"; "România, trezeşte-te!; "Jos, Iordache!"; "Democraţie, nu oligarhie!"; "Jos, penalii!".

Protestatarii au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje precum "Mandataţi să reprezentaţi, nu să ajutaţi", "Hoţii stau la puşcărie" sau "Ţara cere: fără graţiere"!

Numărul celor strânşi în Piaţa Unirii din Iaşi depăşeşte 500. Protestarii sunt răsfiraţi în interiorul pieţei, potrivit Ziarul de Iaşi.

UPDATE 17:15 La Iaşi, în Piaţa Unirii s-au strâns în aproximativ 400 de persoane. Se cântă România, trezeşte-te sau Imnul golanilor, la megafon, potrivit Ziarul de Iaşi.

Sute de oameni s-au adunat şi la Cluj şi la Sibiu.

La Bruxelles, în jur de 100 de persoane au protestat la Ambasada României în Belgia.

Video: Paul Axinte

Foto: Elena Neculcea

UPDATE 17:00 Câteva zeci de persoane au început să se adune în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în zona Fântânii. Traseul propus pentru marş, pe evenimentul de pe Facebook, este Piaţa Universităţii-CNA-Ministerul Justiţiei-Avocatul Poporului-Piaţa Universităţii-Piaţa Victoriei.

„28.000 de oameni din Bucureşti au spus clar că nu doresc amnistia şi graţierea. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. apoi mergem la Ministerul Justiţei, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. La final, mergem la guvern. Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu să propună legi aberante care sunt în avantajul unor persoane. Duminică ne strângem la Universitate începând cu ora 17:00. Pornim în marş la ora 18:00", se arată într-un mesaj postat pe o pagină de socializare.

Până la momentul transmiterii ştirii, aproximativ 10.000 de oameni şi-au anunţat intenţia de a participa la protestul din Capitală.

Totodată, manifestări sunt anunţate duminică seară şi în Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Târgu Jiu, Teleorman, Turda şi Vâlcea.

Pe aceeaşi pagină de socializare a organizatorilor, este anunţată şi o manifestaţie pentru luni, 30 ianuarie, la ora 09.00, în faţa Ministerului Justiţiei, acolo unde va avea loc consultarea pe ordonanţele din justiţie.

„Luni dimineaţă e o «dezbatere» la Ministerul Justiţiei pe puncte care NU sunt negociabile. Graţierea pentru fapte care includ corupţie nu e negociabilă. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai să dezbatem şi să protestăm şi luni dimineaţă, chiar în faţă celor care se prefac că dezbat.Luni se pregăteşte un simulacru de consultare publică la Ministerul Justiţiei cu «reprezentanţii» străzii, la care dezbatere s-au anunţat că participa Becali şi Ciuvică. Vrem Justiţie, nu Circ.Încă nu au înţeles că adevărata dezbatere este în stradă, este în reacţiile presei încă independente, este în reacţiile organizaţiilor profesionale, ale altor instituţii precum DNA sau CSM, în reacţiile oricărui om îi pasă de democraţia greu câştigată, aşa cum e ea, imperfectă. Dezbaterea e în stradă, nu e circul pe care îl fac ei la televiziuni de partid, nici în circul pe care îl numesc dezbatere de la Ministerul Justiţiei", se arată în mesajul postat pe pagina event-ului.

Duminica trecută, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, în Bucureşti şi în marile oraşe, pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă ale Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. La Bucureşti, printre cei peste 15.000 de protestatari care ş-au întâlnit în Piaţa Universităţii a venit şi preşedintele Klaus Iohannis, declarându-se indignat şi solidar cu aceştia. „O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia”, a spus şeful statului care a stat aproape 15 minute în Piaţa Universităţii. Mulţimea a plecat apoi spre Palatul Victoria pe care a părăsit-o după aproape o oră cu destinaţia sediul PSD, iar mai apoi al ALDE.

Abia întors din America, şeful PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat atunci pe Klaus Iohannis că e în fruntea unei noi mineriade şi se încearcă o lovitură de stat.

Proteste au avut loc la Cluj, Sibiu, Arad, Craiova, Piteşti, Bacău şi Alba Iulia.

Citește și: