Dorin Oancea
253 vizualizări 3 aug 2018

De la data confirmării prezenţei pestei porcine africane (PPA) în ţară, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de nord-vest a României, boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici, precizează autoritatea.

În zona de sud-est a României, evoluţia bolii este agresivă, arată instituţia. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 2 august au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi 20 de porci mistreţi.

În regiunea de nord-vest a României se află următoarele focare: judeţul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi, judeţul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.

În sud-est, focarele se află în: judeţul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi, judeţul Brăila – 14 focare în gopodăriile populaţiei, judeţul Constanţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei, judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar că virusul are impact la nivel economic şi social.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat despre pesta porcină că ”Este o situaţie dificilă. Se acţionează cu peste 12.000 de oameni din structurile statului. Acest virus nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circulă”.

 

Citește și: