Andreea OFIŢERU
6237 vizualizări 9 sep 2015

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, a spus în cadrul dezbaterii că instituţia pe care o conduce va proune o iniţiativă legislativă prin care reprezentanţii universităţii vor cere să fie retrasă legea care spune că Consiliul Naţional de Etică este în măsură să judece plagiatele demnitarilor.

„Trebuie lăsată acestă judecată critică doar la nivelul universităţii. Chiar dacă numai Universitatea din Bucureşti a avut curajul să facă acest lucru, trebuie ca universităţile să facă acest lucru, şi să-şi dezvolte şi răspunderea lor socială şi răspunderea lor academică ”, a spus rectorul.

Legea care trebuie schimbată este legea educaţiei din 2011. „Temerea pe care au avut-o în 2011 guvernanţii noştri, când au spus că demnitarii trebuie judecaţi de CNE, a fost nefondată: nu Universitatea din Bucureşti a decis să ascundă adevărul, ci chiar Consiliul Naţional de Etică, din subordinea Ministerului Educaţiei”, a declarat Mircea Dumitru.

„Să impunem o legislaţie prin care să nu mai fie posibil să nu-ţi cumperi o lună de libertate cu o pretinsă lucrare ştiinţifică”

Rectorul Universităţii din Bucureşti a a adus în discuţie şi posibilitatea ca cei care sunt în detenţie să scurte detenţia cu o lună de zile dacă produc o lucrare de cercetare ştiinţifică. „Aşa se face că în momentul de faţă există oameni care au fost capabili să scrie cinci cărţi în domenii care nu au nicio legătură cu ceea ce au făcut sau cu ceea ce ştiu să facă. Aceasta este o ruşine”, a spus Mircea Dumitru, care a spus că un profesor universitar scrie o carte  în doi sau trei ani.

„Dacă cineva poate să-mi spună mie că cineva poate să scrie cinci cărţi într-un an, în aceste condiţii cred că pur şi simplu îşi bate joc de mine. De aceea, dacă vrem ca cercetarea să nu fie aruncată în derizoriu, să nu fie deformată în acest mod, trebuie să impunem o legislaţie prin care acest lucru să nu mai fie posibil, să nu-ţi cumperi o lună de libertate cu o pretinsă lucrare ştiinţifică”, a mai spus recotorul.

Gabriel Liiceanu: „Cazul Ponta nerezolvat atunci a dat naştere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale”

Gabriel Liiceanu, cel care a iniţiat dezbaterea despre plagiat,  spune că situaţia actuală  a cazurilor de plagiat are ca punct de pornire momentul 2012, atunci când în spaţiul public a apărut cazul plagiatului lui Victor Ponta.

„Cazul Ponta nerezolvat atunci a dat naştere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale. S-a dat liber furtului intelectual. Furtul intelectual a fost asimilat în mod firesc de către societate ca ceva ce nu este complet ieşit din comun. Lumea nu simte că furtul intelectual este echivalent cu orice furt din lume. Se poate fura creativitatea, inteligenţa şi timpul cuiva, se poate fura creativitatea  şi este un efort pentru că obţii avantaje fără să fi depus niciun efort. Este vorba de o infracţiune ca la carte. Faptul că în România nu este tratată aşa în Codul Penal, e o alta chestiune”, a spus Liicenu.

Scriitorul spune că îi vine să scrie din nou un text ca cel „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta”, dar completat „Fie-vă milă de noi şi nu ne lăsaţi să cădem pe mâinile plagiatorilor care s-au născut din mantaua dumneastră, pentru că sunt mult mai teribili”.

Andrei Pleşu: "Hai să ne depunem toţi titlurile”

Prezent la dezbatere, Andrei Pleşu le-a propus celor prezenţi, dar şi deţinătorilor de titlu de doctor să renunţe la aceste titluri pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru. "Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu a mai spus că faptul că Victor Ponta s-a apărat în 2012 spunând că citarea s-a inventat în 2012 merita un doctorat. „Asta înseamna ca nici domnul Ponta, nici doamna Andronescu nu au o idee clară despre cum se face o idee publicabilă”, a declat Pleşu.

Mihaela Miroiu: „Nu există o masă critică semnificativă în universităţile româneşti”

Profesoara Mihaela Miroiu a spus că din păcate plagiatul din universităţi  nu trece drept un lucru complet nepermis în viaţa academică.

„E un lucru dureros”, a spus doamna Miroiu.  În 2004, profesoara  a făcut o cercetare în 13 universităţi din România şi peste 60% dintre profesori cunoşteau cazuri de plagiat în universitate, dar plagiatul era plasat pe locul 7 în clasamentul problemelor din universitate.

„Nu există o masă critică semnificativă în universităţile româneşti care să fie atât de importantă încât intoleranţa faţă de jaful intelectual să fie cum nu se poate mai clară în universităţi. Asta este o problemă”, a spus Mihaela Miroiu.

Prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima, a spus că iniţiativa legislativă pe care o va propune UB nu va fi introdusă pe cale parlamentară, ci pe calea iniţiativei civice.

„Este forte greu, reuşitele au fost rarisime, dar vrem să ne asumăm acest lucru şi va fi cumva şi un moment al adevărului pentru climatul academic din România. Vom vedea în ce măsură profesorii din România, studenţii din România susţin punctul nostru de vedere. S-ar putea să pierdem”, a spus Papadima.

 

 

 

 

 

 

Citește și: