8 vizualizări 4 ian 2008

Preşedintele comunităţii baptiste din România, pastorul timişorean Petru Dugulescu, a încetat din viaţă, joi seara, în urma unui atac de cord. Dugulescu a fost deputat de Timiş din partea PNŢCD în perioada 1992-2000 şi preşedintele Asociaţiei Evanghelistice şi de Caritate „Iisus Speranţa României”. Pastorul a fost printre primii timişoreni care s-au alăturat în 16 decembrie 1989 protestului din faţa casei lui Laszlo Tokes. Petru Dugulescu era unul dintre invitaţii permanenţi ai „Micului dejun cu rugăciune” organizat în fiecare an la Casa Albă.

Săptămânalul „Bănăţeanul” a dezvăluit săptămâna trecută faptul că Dugulescu a fost colaborator al Securităţii cu acte în regulă. Conform documentelor prezentate de săptămânal, pastorul şi-a turnat fraţii de credinţă în perioada 1980-1982, el fiiind „agăţat” la colaborare când a cerut eliberarea unui paşaport pentru a merge să studieze în Elveţia şi să meargă în excursie în SUA. După ce a acceptat „pactul cu diavolul”, Dugulescu a scris mai multe note informative despre un alt pastor baptist, cât şi despre cetăţenii străini cu care se întâlnea în cadrul bisericii.

Numele de cod folosit pentru redactarea turnătoriilor era „Daniel Ştefan”. În aprilie 1982, Securitatea a decis să nu-l mai folosească pe pastor pe motiv că „a continuat să ascundă aspecte din preocupările sale şi ale emisarilor străini cu care a intrat în contact adoptând o poziţie duplicitară”. Într-o declaraţie acordată săptămânalului „Bănăţeanul”, Dugulescu a recunoscut că „am dat informaţii la Securitate ca pastor. Dar numai un an şi jumătate. (...)Am spus că a venit cutare, că a prezentat textul cutare. Atât am spus. Eu am fost 15 ani persecutat, n-am colaborat”. Petru Dugulescu va fi înmormântat luni.


Citește și: