76 vizualizări 28 mar 2010

PF Daniel le-a vorbit oamenilor veniţi pe Dealul Mitropoliei din Capitală, cu ocazia pelerinajului de Florii, atrăgându-le atenţia că această călătorie religioasă este o dovadă a credinţei şi nu trebuie privită ca o plimbare, turism de curiozitate, exerciţiu de mişcare fizică pentru o circulaţie mai bună a sângelui sau o simplă aerisire de promenadă. Mii de oameni au participat, ieri, la pelerinajul închinat Intrării Domnului în Ierusalim, relatează Mediafax.

Pelerinajul a fost reluat în Bucureşti în 2008, după o pauză de şase decenii, întrerupere dictată de regimul comunist. Acest tip de călătorie religioasă de la biserică la alta cu ocazia unei sărbători speciale a fost reactualizat mai întâi în Moldova, la Iaşi, şi în alte oraşe ale Moldovei. De trei ani, însă, în toate protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureştilor, oamenii se bucură de acest pelerinaj şi binecuvântările lui.

Preoţi şi oameni cu icoane în mâini au umplut la refuz curtea Mănăstirii Radu Vodă. O coloană formată din cei 600 de preoţi ai celor trei Protoierii din Bucureşti şi ai celor două din judeţul Ilfov, conduşi de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a fost urmată de alta formată din seminarişti, măicuţe şi mireni unul lângă altul intonând cântări religioase sau mergând în tăcere.

Deşi mai devreme calendaristic decât în alţi ani, pelerinajul dedicat Floriilor se derulează în acelaşi decor verde crud ai crengilor de salcâm şi multitudiena culorilor florilor care umplu braţele pelerinilor. Procesiunea se îndreaptă spre Catedrala Patriarhală, trecând pe la Biserica - Paraclis patriarhal "Sfântul Spiridon Nou" şi pe la Biserica "Sfânta Ecaterina", paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Pelerinii au ajuns la Catedrala Patriarhală sâmbătă, în jurul orelor 17.30, fiind întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, şi slujitorii Catedralei Patriarhale.

Patriarhul României le-a vorbit miilor de credincioşi veniţi pe Dealul Mitropoliei, din faţa Reşedinţei Patriarhale, despre importanţa şi sensul pelerinajului creştin: "Pelerinajul este o călătorie sfântă cu scop sfânt. Nu este o călătorie de plimbare, nu este un turism de curiozitate, nu este un exerciţiu de mişcare fizică pentru o circulaţie mai bună a sângelui şi nicio simplă aerisire de promenadă. Pelerinajul de Florii este o călătorie cu scop de căutare a sfinţeniei. Pelerinajul are totdeauna ca scop căutarea sfinţeniei din locurile sfinte, biblice". De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat faptul că pelerinajul este o mărturisire a credinţei.

Pelerinajul de Florii îi pregăteşte pe credincioşi pentru a înainta spre Sfintele Paşti, este un îndemn la meditaţie la trecerea noastră prin viaţă şi prin lume. Pelerinajul are loc după încheierea Postului de patruzeci de zile.

Prefericirea Sa i-a binecuvântat pe credincioşii adunaţi la Catedrală, care au primit iconiţe sfinţite şi câte o cărticică conţinând cuvântul Preafericiri Sale, "Înţelesul şi folosul pelerinajului de Forii", şi i-a numit "prieteni ai lui Hristos".

Citește și: