Roxana Din
146 vizualizări 1 nov 2019

Ministrul Sănătăţii, demis prin moţiune de cenzură, Sorina Pintea, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii, că în următorii trei ani, ar putea funcţiona primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică, în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

„Sunt convinsă că peste trei ani aşa cum ne-am obligat (...) vom avea primul sau primele centre independente de chirurgie cardiacă pediatrică. Eu sper că la Timişoara şi Iaşi, având în vedere experienţa pe care o au aceste centre, independenţa lor să se producă ceva mai repede (de trei ani, n.r) ”, a spus Pintea.

Ministrul a precizat că în acest sens foarte importantă este pregătirea personalului, întrucât „pentru a avea un astfel de centru funcţional cu adevărat şi independent e nevoie de 10 ani de pregătire”.

Întrebată dacă România dispune în acest moment de aparatură şi medici pentru aceste centre, Sorina Pintea a explicat că mai e nevoie de o completare a necesarului pentru aparatură doar la Iaşi şi că medicii se află acum în pregătiri.

„Aparatură mai e nevoie să se completeze la Iaşi, avem aparatură la Timişoara, medicii îi pregătim, vor termina rezidenţiatul şi cei care au intrat în rezidenţiat anii aceştia, începând de anul trecut, aşa că pregătim cadrele pentru viitor”, spune ministrul demis al Sănătăţii.

Potrivit ministrului demis al Sănătăţii, în anul 2018, în ţara noastră erau 1.023 de copii cu malformaţii congenitale, aceste cazuri soldându-se cu 19 decese.

„În acest moment, cazurile foarte grave se trimit în Italia", a conchis Sorina Pintea.

 

Citește și: