Roxana Din
57 vizualizări 3 nov 2019

Sorina Pintea a declarat, duminică, pentru Mediafax, că, în cazul femeii de 61 de ani din judeţul Olt, care a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din corp şi care a fost operată după două săptămâni de la accident, la Iaşi, după ce, anterior, a fost internată la spitalul din Braşov, că medicii de la Braşov şi Iaşi nu au făcut nimic greşit.

„Nu s-a făcut nimic greşit la Braşov, dimpotrivă. La Iaşi pacienta a fost transferată, i s-a făcut grefă, 8% din suprafaţă, ea e stabilă în acest moment, este în Unitatea de Arşi”, informează Pintea.

Potrivit aceleiaşi surse, pacienta a fost subevaluată la Slatina înainte de transferul acesteia la unitatea medicală din Braşov.

„A ajuns la Braşov, ea fiind subevaluată la Slatina. A ajuns la Braşov cu arsură 30% pe suprafaţa corpului, grad intermediar, dar arsura era 45%, grad III”, spune Sorina Pintea.

Ministrul demis al Sănătăţii a precizat faptul că la Braşov pacienta a fost tratată sub anestezie în sala de operaţii de aproximativ cinci sau şase ori, întrucât, în ziua în care a ajuns la Braşov i-au fost luate probe bacteriologice, confirmându-se astfel existenţa unei infecţii.

„Medicii de la Braşov au spus că în aceste condiţii grefa de piele nu era posibilă, prin urmare tratamentele care i s-au făcut au fost corespunzătoare. Să nu uităm că la Braşov există patru paturi de mari arşi, spitalul e în reorganizare şi oricum, erau trei pacienţi cu arsuri. Doctorul Grigorescu (Dan Grigorescu - n.r.) de la Braşov a primit această pacientă, pentru că Iaşiul avea probele neconforme şi nu puteam să o trimitem la Iaşi. Deci din start am spus că trebuie să i se acorde îngrijirile de specialitate undeva repede, astfel încât să putem să o transferăm în condiţii de siguranţă acolo unde sunt paturi. La Braşov erau deja doi pacienţi mari arşi, unul dintre ei a fost transferat în terapie intermediară până când această pacientă a fost îngrijită”, a completat aceasta.

Sorina Pintea a menţionat faptul că din moment ce Iaşiul nu avea probele, COSU nu putea trimite pacienta acolo până probele nu erau conforme, însă că în momentul în care acestea au fost conforme, pacienta a fost transferată la Iaşi.

„Eu am discutat cu medicii din Braşov, cu medicii din Iaşi, fiecare şi-a făcut treaba (...) pacienta practic a a fost trimisă la Braşov pentru o perioadă scurtă, până când vin probele de la Iaşi, dar s-a constatat că a fost subevaluată şi cu acinetobacter, nu s-a putut face grefa de piele sau operaţia de grefă la Braşov pentru că nu poţi opera un pacient infectat, dar sub anestezie generală i s-a făcut tratamentul în sala de operaţie”, a conchis Pintea.

O femeie de 61 de ani, din judeţul Olt, care a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din corp, a fost operată după două săptămâni de la accident, la Iaşi, după ce, anterior, a fost internată la spitalul din Braşov.

 

Citește și: