Roxana Din
86 vizualizări 8 oct 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că „s-a epuizat circuitul de avizare Hotărârea de Guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă, sânge şi produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat”. Ministrul a menţionat şi faptul că, probabil, în următoarea şedinţă de Guvern, această Hotărâre va fi aprobată.

„Asta înseamnă, practic, să s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât, ea să poată fi fracţionată şi să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă necesare pacienţilor”, spune Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu se poate pronunţa asupra momentului în care această bancă va exista fizic.

„Îmi este greu să vă dau termene, aşa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane lei, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Naţională de Prognoză. Îmi e greu să vă spun care sunt termenele, pentru că ştiţi foarte bine sunt proceduri, dar pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a depus chiar ieri (luni, n.r) cerere de finanţare pentru un sprijin privind înfiinţarea a două centre pilot de colectare, proiect care din momentul aprobării se va implementa pe o perioadă de 16 luni şi jumătate”, informează ministrul.

Pintea a mai declarat că tot în cadrul şedinţei de Guvern de vineri va fi supusă spre aprobare şi o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii 282 privind transfuzia, „care va face legătura practic, între legislaţie şi acest proiect de construcţie a băncii de plasmă şi sânge”.

Sorina Pintea a afirmat că cele două centre de colectare vor fi ridicate în regiuni diferite ale ţării, urmând ca pentru banca de de sânge, plasmă şi produse derivate din plasmă bazele să fie puse în Capitală.

„Sunt în două regiuni diferite, este nordul României şi în sudul României. Am ales geografic aceste centre astfel încât să putem apoi replica mai uşor. Este regiunea nord-vest şi sud-vest”, spune ministrul.

Pintea a concluzionat spunând că în acest moment, în ţară, nu există nicăieri vreo criză locală de imunoglobulină.

„Eu pot să spun că în acest moment, din datele pe care le avem la Ministerul Sănătăţii, în România există cantitatea de imunglobulină necesară pentru pacienţii din ţară. Aceasta este importată în totalitate”, conchide ministrul.

 

Citește și: