Andreea OFIŢERU
4742 vizualizări 16 apr 2013

Primăria Capitalei vrea să elimine adopţiile fictive ale câinilor maidanezi, potrivit unui proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCGMB 243/2009 privind controlul reproductiei câinilor în Municipiul Bucureşti supus dezbaterii publice.

Pentru aceasta va crea o bază de date cu câţi câini există în Bucureşti, bază de date pe care o va gestiona Autoritatea pentru Supravegherea  şi Protecţia Animalelor (ASPA). Bucureştenii care vor să adopte câini vor plăti o taxă de 170 de lei, în timp ce organizaţiile neguvernamentale nu vor plăti nimic.

Proiectul prevede că persoanele sau ong-urile care abandonează animalele nu vor mai avea dreptul pentru adopţie timp de un an de la constatarea abandonului.

Bucureştenii şi persoanele juridice care au câini în vârstă de peste 4 luni sunt obligaţi să le înregistreze la ASPA în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotârârii.

De asemenea, persoanele care deţin câini în vârstă de peste 6 luni sunt obligate să le sterilizeze în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.

Potrivit datelor de la primărie, 30% din câinii fără stăpân din Bucureşti provind din abandon privat. În Capitală, sunt 15 "adăposturi" private, cu peste 2.000 de câini care nu sunt înscrişi în evidenţe.

„Nu se cunoaşte dacă sunt sterilizaţi, dacă sunt vaccinaţi antirabic şi deparazitaţi. Adăposturile sunt insalubre, nu ştim de unde provin câinii respectivi şi ce se intampla cu ei”, spun reprezentanţii Primăriei care propun proiectul.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ

 

Citește și: