Liviu Dadacus - Mediafax
9598 vizualizări 13 feb 2018

Practic, CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, obiecţie formulată de un număr de 64 deputaţi PNL.

„Cu oarecare satisfacţie vă anunţ că ne-am pronunţat asupra celei de-a treia legi a Justiţiei, respectiv legea 317 privind organizarea CSM. Soluţia este de admitere cu unanimitate a unor texte care vizează diverse puncte din legea de organizare, cinci la număr”, a precizat, marţi, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a subliniat că unul dintre textele declarate neconstituţionale de CCR se referă la alegerea preşedintelui CSM, ca urmare a faptului că textul de lege contrazicea practic prevederi exprese ale Constituţiei.

„Un text (declarat neconstituţional, n.r.) se referă la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor CSM. Textul actual omitea, practic ocolea textul constituţional care spune că aceştia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM. Ori textul pe care noi l-am criticat prevedea că preşedintele Secţiei de judecători este numit practic de drept în funcţia de preşedinte CSM şi vicepreşedintele, tot de drept, din rândul procurorilor. Textul contrazicea prevederile constituţionale”, a declarat Dorneanu.

El a arătat că un alt text declarat neconstituţional, tot cu unanimitate de voturi, viza acea reglementare care prevedea că declaraţiile membrilor CSM privind poliţia politică sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI.

„Unele dintre texte, care se refereau la numirea procurorilor şi funcţiile de conducere din CSM, au fost respinse ca inadmisibile pentru că nu au fost motivate, s-a spus doar că sunt neconstituţionale. S-a respins cu majoriate de voturi critica cu privire la constituirea Comisiei (Comisia pentru legile Justiţiei, n.r.), cu privire la bicameralism şi alte texte care vizau motive extrinseci”, a mai spus Dorneanu.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 20 iunie, un proiect de aprobare a OUG 29/2017, dată de Guvernul Grindeanu, care modifică legea privind guvernanţa corporativă şi OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, PNL susţinând că PSD vrea să readucă sub controlul său companiile de stat.

Proiectul de lege modifică articolele 2 şi 3 ale OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, stabilind că prevederile OUG se aplică inclusiv la următoarele întreprinderi publice: instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de a investiţiilor prevăzute de OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului; societăţile a căror activitate ste reglementată de Legea 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, fiind prevăzut şi că „sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei OUG Regia Autonomă Rasirom, Compania Naţională Romtehica şi instituţiile de credit prevăzute de OUG 99/2006”.

Prin modificările aduse se creează cadrul legal pentru redistribuirea ca dividentele suplimentare sau, în cazul regiilor autonome, ca vărsăminte la bugetul de stat sau local, a profitului repartizat la alte rezerve în anii anteriori, ca sursă proprie de finanţare şi care nu a fost utilizat conform destinaţiilor iniţiale, precum şi pentru repartizarea sumelor existente în soldul rezultatului reportat care au rămas nerepartizate, potrivit raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea OUG nr.29/2017 pentru modificarea art.1 alin.(1) lit. g) din OUG nr.64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome şi de modificare a OUG 109/2011.

La data intrării în vigoare a ordonanţei încetează de drept procedurile de selecţie a membrilor consiliului de administraţie, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere ş membrilor directoratului la instituţiile de credit, declanşat conform OUG 109/2011, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul, potrivit sursei citate.

Reacţia PNL

PNL a precizat, marţi, că admiterea sesizării partidului la CCR privind modificarea Legii guvernanţei corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE şi elimină posibilitatea Executivului de a decide prin HG societăţile care vor fi exceptate de la această lege.

„Partidul Naţional Liberal salută decizia Curţii Constituţionale a României care a admis obiecţiile de neconstituţionalitate sesizate de PNL în ceea ce priveşte legea care permitea coaliţiei PSD – ALDE să pună stăpânire pe companiile de stat şi resursele strategice ale României. La finalul sesiunii parlamentare trecute, majoritatea PSD – ALDE a modificat legea privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă la conducerea companiilor de stat pentru a da posibilitatea guvernelor conduse de Dragnea şi Tăriceanu să numească pe cine doresc la conducerea acestor companii şi să le transforme în feude personale ale clientelei de partid. Admiterea sesizării PNL la Curtea Constituţională privind modificarea Legii guvernanţei corporative blochează pentru moment jaful pus la cale de guvernarea PSD – ALDE şi elimină posibilitatea Guvernului de a decide prin HG societăţile care vor fi exceptate de la această lege.”, potrivit unui comunicat de presă.

Formaţiunea precizează că prin adoptarea unui simplu amendament în Parlament, Guvernul putea decide prin Hotărâre de Guvern societăţile care vor fi exceptate de la Legea care obligă companiile de stat să aplice regulile de guvernanţă corporativă.

„Cu alte cuvinte, numirile managerilor şi a membrilor Consiliilor de administraţie de la cele mai importante companii ale statului se întorceau în pixul lui Dragnea şi Tăriceanu. Încă de la preluarea guvernării, unul dintre obiectivele majore ale coaliţiei PSD – ALDE a fost preluarea controlului politic al companiilor de stat şi transformarea acestora într-o vacă de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare. Au început prin naţionalizarea profiturilor companiilor de stat şi a rezervelor lor speciale şi au continuat cu modificarea cadrului legislativ pentru eliminarea managerilor independenţi”, se arată în documentul citat.

De asemenea, PNL atrage atenţia că majoritatea PSD-ALDE se pregăteşte să deturneze fondurile şi resurse companiilor de stat prin înfiinţarea Fondului Suveran de Invesiţii.

„Însă, PNL va continua să lupte şi în cazul acestui proiect cu toate mijloacele parlamentare şi constituţionale pentru a opri tentativele grupurilor de interese din jurul PSD – ALDE de a pune stăpânire pe resursele strategice ale României”, precizează sursa citată.

Citește și: