Maria MANOLIU
1324 vizualizări 6 nov 2011

Primarul Sorin Oprescu nu vrea să renunţe la reabilitarea fântânilor arteziene, cu bani de la bugetul municipalităţii. Deşi anul trecut Consiliul General a respins două proiecte în acest sens, în valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din lipsa banilor, primarul general al Capitalei le-a pus din nou în dezbatere publică.

Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul general şi aflat pe agenda de lucru a comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) cele trei fântâni din Parcul Tineretului ar trebui reabilitate în patru luni cu aproximativ 4 milioane de euro, inclusiv TVA. Cele trei fântâni arteziene din Parcul Tineretului, două dreptunghiulare şi una rotundă, ocupă o suprafaţă totală de 1.835 de metri pătraţi.

Din raportul de specialitate rezultă că acestea ar trebui recondiţionate prin "decopertarea totală până la beton, prin tencuire, izolarea cuvelor, finisarea cu piatră naturală, înlocuirea conductelor vechi şi a pompelor, montarea de tablouri electrice automatizate, înlocuirea pompelor şi montarea de sisteme de aerare şi oxigenare a lacului şi împrejurimilor, cu aspect decorativ şi dinamic, cu sisteme de iluminat".

Proiectul a fost respins anul trecut de consilierii municipali

Pentru executarea acestor lucrări este nevoie de investiţii de 3.848.070.000 de euro. Durata de realizare este de patru luni. Din această sumă, calculată de municipalitate la un curs de 4,3 lei pentru un euro, 1,5 milioane de euro reprezintă valoarea construcţiei şi montajul iar restul de aproximativ 2,3 milioane de euro reprezintă costurile pentru 55 de pompe, 309 duze, şase tablouri electrice şi a proiectoarelor de 7,5 KW.

Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobaţi de Consiliul Tehnico Economic încă de anul trecut. Acest proiect a mai fost introdus de primarul general Sorin Oprescu pe ordinea de zi a şedinţeiCGMB însă din cauza preţurilor extrem de mari consilierii municipali l-au repins. Proiectul figurează acum, din nou, pe site-ul municipalităţii, la categoria proiectelor aflate în lucru la comisiile de specialitate ale CGMB.

Călin Murg, consilier municipal şi membru al Comisiei de Utilităţi Publice, a declarat pentru gândul că "în acest moment proiectul nu a fost luat în discuţie. În dezbaterea comisiilor figurează din cauză că primarul general intenţionează să-l introducă din nou pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB".

Reparea fântânilor de pe Bulevardul Unirii - 10,2 milioane de euro

Un alt proiect care figurează ca fiind în lucru pe lista comisiilor de specialitate este cel legat de repararea fântânilor de pe Bulevardul Unirii. Conform indicatorilor tehnico-economici, investiţia se ridică la 10.223.293 de euro, inclusiv TVA, iar durata de execuţie este de şase luni.

Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul Sorin Oprescu, "soluţiile propuse constau în renovarea, modertnizarea şi aducerea complexului de fântâni la standarde europene". Ansamblul de fântâni de pe Bulevardul Unirii măsoară 17.000 de metri pătraţi iar reparaţiile capitale vor consta în "lucrări de reabilitare a elementelor de arhitectură, completarea ornamentelor distruse, reparaţii la sistemul de pompare, canalizare şi iluminat, modernizarea duzelor de pulverizare apă şi a sistemului de filtrare".

Din indicatorii tehico-economici rezultă că numai amenajarea terenului va costa 51.000 de euro, asistenţa tehnică 1,7 milioane de euro iar pentru alte chletuieli a fost prevăzută suma de 2,1 milioane de euro.

Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu a declarat pentru gândul că "proiectul nu putea fi introdus pe site-ul municipalităţii la proiecte aflate în lucru la comisiile de specialite decât de aparatul de lucru al primarului general. Proiectul a fost respins de CGMB şi după respingere se reîntoarce la primarul general. Nu există altă explicaţie decât aceea că domnul primar general intenţionează să-l reintroducă din nou pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB. Dacă finanţarea se va face din fonduri externe va trece, dacă în continuare este cu bani de la buget va fi respins. Avem alte priorităţi".

Citește și: