Diana Grigore
109 vizualizări 4 iun 2019

„ PNL va iniţia de urgenţă, un proiect de modificare a art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale pentru ca Parlamentul să îşi indeplinească obligaţia constitutională prevăzută de art. 147 alin. (1), aceea de a pune prevederile declarate neconstituţionale din legea Mapn în acord cu dispoziţiile Constituţiei în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial”, a scris Iulia Scântei, marţi, pe Facebook.

Senatorul PNL a adăugat Parlamentul a încălcat Constutiţia prin adoptarea unei legi lipsite de claritate.

„CCR a decis: Preşedintele Klaus Iohannis NU a incălcat nici Legea privind Ministerul Apărării Naţionale şi nici Constituţia atunci când a decis prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. Parlamentul a incălcat Constituţia pentru că a adoptat o lege "lipsită de claritate şi cu incălcarea art.1 alin.(5) din Constituție” în ceea ce priveşte condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării”, a conchis Scântei.

CCR a decis, marţi, că sintagma „cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul unui articol al Legii privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituţională.

Prin urmare, revine legiuitorului obligaţia de a stabili în mod clar aceste aspecte. Legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea.

Pe 10 aprilie, Administraţia Prezidenţială a câştigat în instanţă repunerea în funcţie a generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării (SMAp), instanţa supremă dispunând definitiv respingerea cererii de suspendare a decretului emis de şeful statului.

Pe 29 martie 2019, şi Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Ministerului Apărării prin care a solicitat anularea decretului semnat de Klaus Iohannis, de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării pentru Nicolae Ciucă, dar decizia nu este definitivă.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

foto: Facebook

Citește și: