Diana Grigore
133 vizualizări 31 mai 2018

''Prezenta propunere legislativă prevede amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin introducerea unui nou articol, astfel încât “volumul şi greutatea manualelor, rechizitelor şi a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora NU VA DEPĂŞI 10% din greutatea corporală a elevului. (...) Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor şi creşte riscul apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiştii susţin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator şi chiar a sistemului nervos”, se arată în proiectul de lege depus.

Iniţiatorul susţine că elevii transportă zilnic o greutate aproape DUBLĂ faţă de greutatea recomandată şi este necesar să îi protejăm.

''Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe şcoli au decis să achiziţioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil să îşi poată depozita materialele necesare activităţii şcolare zilnice (cărţi, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepţia şi nu regula. De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 şi 7 kg în condiţiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui să depăşească 2,5 -3kg'', susţine Raeţchi în expunerea de motive.

De asemenea, articolul adăugat prevede că unitatea de învăţămând este obligată să asigure spaţii unde elevii să îşi poată depozita manualele şi rechizitele necesare, pentru a nu le mai transporta.

''Unităţile didactice de învăţământ preuniversitar trebuie să asigure fiecarui elev în parte spaţii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor şi a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice'', prevede art 84, al.2.

 

Citește și: