4262 vizualizări 24 oct 2013

Poarta Sărutului, celebra operă a lui Brâncuşi situată în Târgu Jiu, s-a îngălbenit după ce, în urma lucrărilor de restaurare, a fost spălată cu un jet de apă, iar sărurile de fier au ieşit la suprafaţă, scrie Agerpres.

Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea monumentului, care face parte, alături de Coloana infinitului, Aleea scaunelor şi Masa tăcerii, din Ansamblul monumental Calea Eroilor.

Proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, susţine că se lucrează pe ascuns şi că spălarea Porţii este o “aberaţie”. “E o aberaţie, ceva inadmisibil, tot fierul din Poartă a ieşit la suprafaţă. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există nici un proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum, Poarta este galbenă, sunt fâşii galbene”, a declarat Dănilă.

Proiectantul a mai spus că oamenii care s-au ocupat de restaurare nu erau îndreptăţiţi să facă asta. “Sunt oameni care în viaţa lor nu au făcut lucrări de o asemenea anvergură, în această lucrare trebuiau să fie doar specialişti”, a mai spus Dănilă.

Potrivit Institutului, la Poarta Sărutului s-au efectuat următoarele lucrări: înlocuirea tablei de plumb, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidarea şi hidrofugarea.

Scandalul are loc cu doar o zi înainte de manifestările prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului de la Târgu Jiu.
 

Citește și: