Departamentul Social - Mediafax
11367 vizualizări 15 aug 2018

Unul dintre cei doi români identificaţi printre victimele accidentului din Italia, după prăbuşirea podului din Genova, este din Curtişoara, judeţul Gorj. Marian Roşca (35 de ani) lucra în Franţa, ca şofer, iar anul acesta plănuia să se căsătorească, transmite corespondentul Mediafax.

Primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat pentru corespondentul Mediafax, că Marian Roşca avea o singură cursă lunară din Franţa spre Italia, iar întâmplarea a fost ca să aibă loc marţi, când s-a prăbuşit segmentul suspendat al Autostrăzii A10.

Iniţial, acesta a fost trecut de autorităţi pe lista celor decedaţi în tragicul accident, dar ulterior, Ministerul Afacerilor Externe din România a revenit cu o rectificare

”În continuarea informaţiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Având în vedere dificultăţile majore întâmpinate de autorităţile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident şi ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetăţenilor afectaţi, s-a constatat faptul că primul dintre cetăţenii români declarat ca decedat de către autorităţile italiene, la data de 14 august 2018, este în viaţă şi este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova", informează MAE, într-un comunicat de presă remis miercuri Mediafax.

Reprezentanţii ministerului mai precizează că "eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufletit prezentat de autorităţile italiene pentru identificare nu era cel al cetăţeanului român în cauză".

"Este în spital, în comă indusă, au revenit şi autorităţile cu precizările că de fapt a fost o eroare, nu el a fost cel decedat, ci colegul lui şi într-adevăr se află în spital, în comă indusă, cu multiple traumatisme,” a povestit corespondentului Mediafax şi primarul din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru. ”Familia se bucură, eu am vorbit cu sora lui ieri, înainte de a veni vestea asta, era la cimitir să-i caute loc de veci, era disperată, mai ales că mamei sale nici nu îi spuseseră că a murit. Acum se agaţă de o speranţă, să dea Dumnezeu să fie bine. Probabil  că autorităţile au găsit documente prin maşină, Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat, de a fost anunţat decesul. Normal că este o gafă, să dai o veste unei familii că este mort aparţinătorul şi de fapt să nu fie aşa, este o gafă, dar sunt şi circumstanţe atenuante în acest caz. Fratele lui este acolo, el a fost la morgă şi a văzut că nu este el, l-a găsit în spital".

Vestea că Marian Roşca trăieşte a fost anunţată în ziua în care ar fi trebuit să îşi sărbătorească onomastica de Sfânta Maria.

Potrivit primarului oraşului Bumbeşti-Jiu, Marian îşi făcuse o casă în Curtişoara.

”Avea 35 de ani. Urma să se căsătorească anul acesta, îşi făcuse o casă la Curtişoara, urma să vină să locuiască aici", spune Bobaru înainte de ştirea că tânărul nu a murit, ci luptă încă pentru viaţa sa în spital. Primăria din Bumbeşti-Jiu va acorda ajutor familiei pentru repatriere.

Ultimul mesaj pe care Marian l-a postat pe pagina sa de Facebook în 18 iunie 2018 amintea de cursele lungi făcute prin Europa. ”Dacă ar trebui să plătesc, la câte locuri am văzut, mi-ar trebui sute de mii de euro,” nota el. Zeci de mesaje de condoleanţe fuseseră postate ca răspuns la mesaj. După aflarea veştii că Marian nu a murit, tonul mesajulor s-a schimbat. Toată lumea îi urează însănătoşire grabnică. 

”Este în comă băiatul! Fără condoleanţe! Ai grija de tine, băiete! Sper sa te însănătoşeşti cât mai repede ! Greşeala aşa mare care s-a făcut poate este un semn de Sus!” scrie Bianca Delia.

"În continuarea informaţiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbuşirii unei porţiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În urma demersurilor echipei consulare mobile aflată la faţa locului, un alt cetăţean român, cu dublă cetăţenie, a fost identificat printre persoanele decedate. Echipa consulară mobilă îşi continuă activitatea de asistenţă şi menţine în permanenţă legătura atât cu Celula de Criză instituită la nivelul autorităţilor locale, cât şi cu unităţile medicale la care au fost transportate victimele, în vederea identificării unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Operaţiunile complexe de salvare şi de scoatere a victimelor de sub dărâmături sunt, în continuare, în derulare", transmit reprezentaţii Ministerului Afacerilor Externe într-un comunicat de presă remis miercuri Mediafax.

Sursa citată oferă detalii privind numerele de telefon la care românii pot solicita asistenţă consulară.

"Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +39 338 756 8134", a completat MAE. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj de condoleanţe familiilor românilor care au murit în urma prăbuşirii podului rutier din apropiere de Genova, Italia, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului român "transmite condoleanţe Preşedintelui Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, şi autorităţilor italiene. Preşedintele Klaus Iohannis şi întregul popor român sunt solidari cu Italia şi poporul italian în aceste momente grele".

Echipele de salvare continuă să caute şi să scoată victime de sub dărâmături, însă membrii echipelor afirmă că sunt mici şanse să mai fie găsiţi supravieţuitori.

 

Citește și: