1339 vizualizări 6 ian 2019

"În noaptea asta, cu puţin înainte de miezul nopţii, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervaţia de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani. Pe la jumătatea anilor 70, când se năştea şi în mine un fel de poet, dintre poeţii ieşeni ai vremii, îmi plăceau cel mai mult cei cinci din generaţia numită 70 – Petru Aruştei, Dan Laurenţiu, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru. I-am scris în ordinea în care ne-au părăsit, m-au părăsit. M-am bucurat de apropierea lor, am scris despre ei, i-am iubit mult, îi iubesc şi acum.

Emil împlinise de curând 80 de ani şi era într-o formă de invidiat, cel puţin aşa mi se părea mie. Joi seara, a făcut un ACV, a fost internat la spital şi supus terapiei intensive, în după- amiază îşi revenise, a spus poezii asistentelor, a mâncat, a glumit. După câteva ore, a venit vestea că a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Am sperat totuşi într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23:35 a plecat. A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervaţia de Îngeri, aşa cum acum nu foarte multă vreme, prietenul nostru comun Luca Piţu s-a retras în păpuşoi. La revedere, nu adio, prietene. Dacă ţi-am greşit cu ceva vreodată, te rog să mă ierţi. Multă putere Andreea, voi fi oricând la dispoziţia ta…", a scris scriitorul Liviu Antonesei, pe blogul său.

Emil Brumaru s-a născut în 25 decembrie 1938, în Bahmutea, Basarabia.

A devenit medic la Dolhasca, iar în anul 1973 a renunţat la meseria de medic şi s-a dedicat scrisului.

Brumaru a fost apreciat în egală măsură atât de critica literară, cât şi de publicul larg.

A debutat cu poezii în revista Luceafărul, iar editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, Versuri şi Detectivul Arthur. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia.

Cinci distihuri echivoce

Hai să-ţi fac destăinuiri! 
Am iubit cândva un flutur.

El, cu aripi de te miri 
Cum de poate duce ciuturi

(Căci erau asa subţiri!) 
De vreo şase-şapte puduri.

Eu, extatic de-ngâmfat 
Că îl pot trânti în pat,

Să ne fim o clipă miri. 
Hai să-ţi fac destăinuiri...

Emil Brumaru

 

Citește și: