Laura Petrescu
3017 vizualizări 15 oct 2018

Învăţătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Petroşani este revoltată că în manualul de clasa a doua, după care trebuia să predea la ore, poezia ”Balada unui greier mic” de George Topîrceanu este o variantă „masacrată”.

”Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba,” scrie Petronela-Vali Slavu pe Facebook.

”Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual.

Varianta corectă a poeziei este: ”Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fiindcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... / Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”.

Învăţătoarea a povestit şi cum a rezvolvat problema variantei schilodite.

”Problema de astăzi am rezolvat-o aşa: am scos la imprimantă varianta DE, nu DUPĂ Topîrceanu şi elevii au lipit-o peste varianta schilodită de nişte minţi înguste”.

Postarea învăţătoarei a fost distribuită de aproape 3.000 de persoane: ”Înfiorător! Cum sa masacrezi o poezie după bunul plac? Pai atunci suntem poeţi cu toţii!”, ”Balada unui creier mic”, ”Asta chiar nu este de înţeles! Ce justificare or fi având doamnele de au intervenit?” ”Am rămas consternată, cum se poate aşa ceva, deci fiecare face ce vrea în ţara asta”, sunt câteva dintre comentariile internauţilor.

Alţii o sfătuiesc pe învăţătoare să predea copiilor varianta originală a poeziei: „Petronela dragă, mare-i grădina! Fă ce trebuie! Aşa încât să nu se zvârcolească Topîrceanu în mormânt. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”, a scris o femeie.

Luna trecută, o serie de greşeli au fost depistate în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a şi în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a. Ministerul Educaţiei Naţionale susţine că iniţial, manuscrisele avea chiar mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

În manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a, scris de autorii Tudora Piţilă şi Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greşeală. Iniţial, informaţia este scrisă corect, însă când propoziţia este reluată, aceasta este greşită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

De asemenea, au fost depistate mai multe greşeli de punctuaţie şi dezacorduri şi în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect şi predicat. Astfel, propoziţia este: “Castelul medieval aveau”.

Totodată, se observă o incoerenţă la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Ministerul Educaţiei Naţionale susţine că iniţial, manuscrisul avea chiar mai multe greşeli, care au fost corectate de redactor.

“În acest manuscris, au fost corectate mai multe greşeli, această eroare fiind remediată iniţial de către redactor, însă în amplul proces de inserare a corecturilor în manual de către tehnoredactor, aceasta se pare că a fost omisă. Atât în manuscrisele aferente clasei I, cât şi în cele pentru clasa a II-a au fost sesizate şi corectate numeroase erori. Specificăm că varianta electronică a manualului de Matematică şi Explorarea Mediului - clasa I a fost deja corectată şi postată pe platforma manuale.edu.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale, citând din răspunsurile Editurii Didactice şi Pedagogice.

Reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor pretind ca Editura Didactică şi Pedagogică să-şi asume greşeala, chiar dacă este minoră.

“Este o greşeală pe care Editura Didactică şi Pedagogică trebuie să şi-o asume. Este una minoră, practic vorbim de o singură greşeală la nivel de manual, dar pe care trebuie să şi-o asume şi să facă astfel încât să nu mai apară astfel de greşeli. (...) Chiar dacă putem discuta despre timpul limită pe care l-au avut ca să elaboreze aceste manuale, totuşi nu putem vorbi despre astfel de greşeli”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Asociaţiei Părinţilor, Iulian Cristache.

 

Citește și: