Mihaela Gidei
8324 vizualizări 3 aug 2018

Direcţia Rutieră va propune Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 CLASAREA dosarului penal deschis pe numele şoferului maşinii M...PSD, informează IGPR, dar şeful Poliţiei Române a cerut verificări privind ”modul eronat” al argumentării aplicării Convenţiei de la Viena.

”Având în vedere interesul public major în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice din România a unui autoturism înmatriculat în Suedia, Centrul de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele: În conformitate cu ultimele precizări primite pe canalele de cooperare poliţienească internaţională, Poliţia Română va preda autorităţilor suedeze numerele de înmatriculare personalizate, cu conţinut obscen, ridicate la data de 31 iulie 2018, întrucât acestea au fost retrase de către emitent. Cu respectivul autoturism se poate circula numai cu utilizarea numerelor de înmatriculare permanente”, au precizat reprezentanţii IGPR, printr-un comunicat de presă.

Supărat că reprezentanţii Poliţiei Rutiere s-au acoperit de ridicol, argumentând din punct de vedere juridic, că numerele de înmariculare au fost retrase în baza Convenţiei de la Viena din 1968, care a fost amendată între timp, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus declanşarea unor verificări, pentru a depista cine este vinovat.

”În ceea ce priveşte dosarul penal instrumentat în prezent, în cursul zilei de astăzi, Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti va propune unităţii de parchet competente SOLUŢIA DE CLASARE a cauzei”, mai arată IGPR.

După clasare, Răzvan Ştefănescu îşi va primi permisul de conducere înapoi.

Avocatul lui Răzvan Ştefănescu precizase în această dimineaţă că Poliţia nu are nici o probă împotriva clientului său.

„Pentru că la dosar am depus acte pentru celeritate, sperăm să avem în cel mai scurt timp (o soluţie, n.r.) în această cauză. Niciuna din probe nu indică, nu există nicio culpă a clientului. Aşteptăm clarificări de la partea suedeză cu privire la decizia de retragere a plăcuţelor de înmatriculare”, a declarat pentru Mediafax, avocatul lui Răzvan Ştefănescu, Ioana Mateş.

Şi şoferul maşinii înmatriculate cu M...PSD, Răzvan Ştefănescu, a precizat că îşi doreşte ca dosarul să fie clasat.

”Eu asta îmi doresc (clasarea dosarului, n.r.), dar nu ştiu ce să spun. De la început, mi-am dorit să-mi iau permisul înapoi. Nu m-am mai întâlnit cu o situaţie de genul acesta, nu am mai fost niciodată la Poliţie. Chiar nu mi dau seama ce se va întâmpla”, a declarat pentru Mediafax, Răzvan Ştefănescu.

 

Agenţia suedeză a Transporturilor a decis anularea, începând din 1 august, a numărului de înmatriculare personalizat al vehiculului depistat în România care conţinea un mesaj obscen la adresa Partidului Social-Democrat (PSD).

”Agenţia suedeză a Transporturilor aprobă numere de înmatriculare personalizate pentru utilizarea pe teritoriul Suediei. Numerele de înmatriculare personalizate sunt permise şi în străinătate, cu condiţia să nu intre în contradicţie cu legislaţia locală. În momentul aprobării numerelor de înmatriculare personalizate, luăm în considerare diverse criterii. Unul dintre criterii este să analizăm combinaţia de litere sau cifre şi dacă acestea sunt percepute ca fiind ofensatoare. În acest caz, nu aprobăm emiterea numărului de înmatriculare. Cu toate acestea, nu putem şti în avans semnificaţia oricărei combinaţii posibile în toate limbile străine. Cuvinte care în anumite limbi nu sunt ofensatoare pot fi ofensatoare în alte limbi. Dacă Agenţiei suedeze pentru Transporturi i se aduce la cunoştinţă că un anumit număr de înmatriculare este ofensator, acesta este retras", a transmis instituţia într-un răspuns la o solicitare a agenţiei de presă Mediafax.

"În acest caz specific, când ne-a fost adus în atenţie că numărul de înmatriculare este ofensator, am decis anularea acestuia. Decizia a fost luată pe 25 iulie, iar numărul de înmatriculare îşi încetează valabilitatea din 1 august", precizează Agenţia suedeză a Transporturilor.

Răzvan Ştefănescu, în vârstă de 45 de ani, a intrat în România pe data de 17 iulie, prin Vama Nădlac, cu o maşină cu numere de înmatriculare conţinând un mesaj obscen la adresa PSD. Mesajul a devenit în scurt timp viral, iar bărbatul s-a plimbat cu automobilul prin întreaga ţară. Timp de zece zile, a fost oprit în trafic de patru ori de Poliţie, în judeţele Olt, Hunedoara şi Dolj. Abia ultima dată, când poliţiştii l-au oprit în Bucureşti, i-au reţinut plăcuţele de înmatriculare şi permisul. Motivul: românul nu avea dreptul să circule cu acele numerele preferenţiale, obţinute în Suedia, pe teritoriul României. Totuşi a fost nevoie de două săptămâni pentru ca Poliţia să stabilească acest lucru, perioadă în care oficialii de la Bucureşti au corespondat cu autorităţile suedeze.

"În momentul în care a intrat în ţară (n.r.: 17 iulie 2018) îndeplinea condiţiile.Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită", a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.

Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe, iar Biroul Interpol Stockholm a anunţat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei. Pe de altă parte, românul, care a rămas fără permis şi plăcuţe cataloghează gestul ca fiind hărţuire.

 

Citește și: