Departamentul Social - Mediafax
545 vizualizări 16 oct 2018

"Oameni buni, opriţi live-urile de la volan! Înţelegeţi că nu sunteţi cu nimic mai cool dacă vă filmaţi în timp ce conduceţi. Vă puneţi în pericol pe voi, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic. Filmarea are mari şanse să apară în buletinele de ştiri, iar despre voi să se vorbească la trecut. Opriţi nebunia asta care a făcut până acum atât de multe victime! Totodată, facem un apel către toţi utilizatorii de facebook să ne anunţe imediat pe contul nostru în cazul în care văd astfel de filmări!", a transmis Ministerul Afacerilor Interne, pe Facebook.

Mesajului i-a fost ataşată o fotografie trucată în care este arătat un şofer care face live pe Facebook, iar "MOARTEA" îi dă "love" videoclipului şi comentează "Mai stai in live? Intreb pentru mine".

Cel mai recent caz de acest gen este cel al unui tânăr de 31 de ani, din Oraviţa, care era în direct pe Facebook în timp ce conducea, a lovit din spate un tractor şi a ricoşat în altă maşină al cărei şofer conducea regulamentar. Accidentul s-a produs pe drumul care leagă Timişoara de Moraviţa, în judeţul Timiş. O fetiţă în vârstă de nouă ani, din maşina condusă regulamentar, şi şoferul care făcea live pe Facebook au murit pe loc.

Şoferul care a provocat accidentul se numea Florin Muntean, în vârstă de 31 de ani, din Oraviţa, şi era pasionat de viteză. De altfel, pe pagina sa de Facebook, tânărul s-a filmat şi a transmis live de mai multe ori în timp ce conducea chiar şi cu 220 km/h.

Psihologul clinician Adina Burghel a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax, că reţelele de socializare au ajuns să aibă un efect extrem de puternic asupra indivizilor, pentru că îi fac să se simtă foarte puternici, plus că îşi pot crea imaginea aşa cum şi-o doresc.

”Reţelele de socializare au un efect extrem de puternic asupra indivizilor. Reţeaua de socializare ajunge să îl facă pe individ să se simtă foarte puternic, unic, de neatins. Facebook, în cazul de faţă, a devenit un substitut al eu-lui nostru social. Individul îşi crează o imagine aşa cum şi-o doreşte el, se prezintă pe sine în termeni dezirabili, se face apreciat, admirat, invidiat chiar. Interacţiunea socială este virtuală şi aproape unilaterală: cel care transmite live primeşte un like, o inimioară, ajungând astfel să se simtă validat, apreciat social. Răspunsurile celorlalţi reprezintă oglinda care ne reflectă valoarea. Utilizatorul poate controla perfect imaginea pe care o are”, a explicat psihologul timişorean.

 

Citește și: