953 vizualizări 19 oct 2018

Poliţia turcă verifică o pădure de la periferia oraşului Istanbul şi un oraş situat lângă Marea Marmara pentru a găsi rămăşiţele jurnalistului disident din Arabia Saudită, care a dispărut acum două săptămâni după ce a intrat în consulatul saudit, au declarat oficialii turci.

Anchetatorii au recuperat, de asemenea, "multe probe" în urma percheziţiilor de la consulatul saudit şi reşedinţa consulului, au declarat oficiali de rang înalt pentru Reuters şi le vor analiza pentru urmărirea ADN-ului jurnalistului Jamal Khashoggi.

Autorităţile au lărgit aria căutărilor după urmărirea traseelor ​​şi a locurilor unde s-au oprit maşinile care au părăsit consulatul saudit şi reşedinţa consulului pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată, au declarat înalţii oficiali.

Criminalii lui Khashoggi ar fi putut să arunce rămăşiţele acestuia în Pădurea Belgrad, adiacentă Istanbulului, şi într-o zonă rurală din apropierea oraşului Yalova, aflată la 90 de kilometri sud de Istanbul, au spus oficialii.

"Investigaţiile au condus la suspiciunea că rămăşiţele sale ar putea fi găsite în oraşul Yalova şi în pădurea Belgrad, poliţia a căutat în aceste zone", a spus unul dintre oficiali. O "fermă sau vilă" ar fi putut fi folosită pentru aruncarea rămăşiţelor, a adăugat acesta.

Anchetatorii turci au percheziţionat joi pentru a doua oară consulatul Arabiei Saudite, unde Khashoggi, rezident american şi cronicar la Washington Post, care a fost un puternic critic al lui Prince Mohammed bin Salman, a dispărut. De asemenea, aceştia au verificat reşedinţa consulului.

Multe probe au fost luate de la consulat şi de la reşedinţă, a spus oficialul, inclusiv solul şi apa. Toate probele vor fi luate pentru a analiza urmele de ADN ale jurnalistului.

 

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că autorităţile din Rusia nu au suficiente informaţii despre dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi pentru a justifica stricarea relaţiilor cu Arabia Saudită, relatează Reuters.

În cazul unui discurs ţinut în oraşul Soci din Rusia, preşedintele rus a declarat că Administraţia de la Moscova nu ştie exact ce s-a întâmplat în acest caz.

De asemenea, Vladimir Putin şi-a manifestat regretul faţă de moartea jurnalistului şi a transmis că aşteaptă mai multe detalii înainte să ia o decizie privind relaţiile cu Administraţia de la Riad.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Acesta a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-şi depune documentele de căsătorie şi nu a mai ieşit.

Autorităţile turce consideră Arabia Saudită vinovată de uciderea jurnalistului, lucru negat de către Administraţia de la Riad.

Preşedintele Donald Trump a declarat joi că presupune că jurnalistul Jamal Khashoggi este mort şi că răspunsul SUA la Arabia Saudită va fi probabil "foarte sever", dar că totuşi doreşte să ajungă la fondul a ceea ce s-a întâmplat mai exact.

În Istanbul, anchetatorii turci au percheziţionat pentru a doua oară consulatul din Arabia Saudită unde Khashoggi, rezident american şi cronicar al cotidianului The Washington Post, care a fost un puternic critic al lui prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a dispărut pe 2 octombrie, căutând indicii despre incidentul care a provocat o criză internaţională.

Trump a recunoscut pentru prima dată că probabil Khashoggi a fost ucis.

"Aşa mi se pare. Este foarte trist", a declarat Trump reporterilor înainte de a se îmbarca în aeronava prezidenţială pentru o călătorie în interes politic.

Trump a vorbit la câteva ore după o discuţie purtată cu secretarul de stat Mike Pompeo cu privire la rezultatele întrevederilor pe care acesta le-a avut cu autorităţile din Arabia Saudită şi Turcia.

Pompeo a declarat că l-a sfătuit pe Trump că Arabiei Saudite ar trebui să i se acorde mai multe zile pentru a finaliza ancheta asupra dispariţiei lui Khashoggi. Oficialii turci au declarat că sunt de părere că jurnalistul saudit a fost ucis în incinta consulatului, iar corpul său a fost dezmembrat şi eliminat.

 

Trump a spus că aşteaptă rezultatele, astfel încât "să ajungem la fondul a ceea ce s-a întâmplat foarte curând" şi că va face o declaraţie despre acest lucru la un moment dat.

Întrebat care ar fi consecinţele pentru Arabia Saudită, Trump a spus: "Ei bine, vor trebui să fie foarte severe. Adică, e rău, chestii urâte. Dar vom vedea ce se întâmplă".

Arabia Saudită a negat orice implicare în dispariţia jurnalistului.

Citește și: