Gandul.info
Liliana RUSE
Raul FLOREA
Maria TOADER
54 vizualizări 27 oct 2010

FMI nu este de acord cu reducerea cotei unice sau cu creştereasalariului minim pe economie, refuzând propunerile cu carepremierul Boc şi liderii coaliţiei s-au prezentat marţi seara ladiscuţii. Negocierea purtată peun ton tensionat între cele două părţi s-asoldat doar cu o posibilă concesie: reducerea contribuţieipe salarii de la 44,4% la 41%. Paradoxal, întreagadiscuţie s-a purtat fără ştiinţa ministrului de Finanţe, GheorgheIalomiţianu aflând a doua zi de la reporterul gândul ce s-adiscutat la negocieri.

Cota unicăredusă la 12 la sută, scăderea CAS cu 3 puncte şi creştereasalariului mimin la 720 de lei au fost cele trei propuneri cu careliderii coaliţiei de guvernământ s-au prezentat, marţi seara, laîntâlnirea cu delegaţia FMI.

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, ministrul Mediului, aprecizat pentru gândul căpartidele de coaliţie au convenit încă din iunie asupra acestormăsuri care ar urma să fie aplicate începând de anul viitor.Borbely a spus însă că reprezentanţii FMI s-au arătat "reticenţi"faţă de scăderea cotei unice şi a salariului minim pe economie,fiind, în schimb, de acord cu reducerea CAS. "Noi am propusca salariul mimin să fie de 720 de lei, ei au vrut ceva mai putin,pe la 650 de lei. În ceea ce priveşte cota unică, au fost reticenţişi au spus că ar trebui să continuăm cu măsurile cu care amînceput. Noi am prezentat calcule care arătau că, dacă sereduce la 12 la sută cota unică, vom avea în 2011 a uşoară scăderea veniturilor bugetare, dar din 2012 vom intra pe creştere. Ei credcă o cotă unică de 12 la sută nu va aduce efectele prognozate denoi", a adăugat Borbely.

Mici divergenţe de "timing"

Ministrul a mai spus că nu s-a pus problema unei împotriviriferme a delegaţiei FMI: "Ei cred că ar trebui să luăm măsurileastea la anul, pentru 2012, noi vrem să le luăm pentru anul viitor.E o chestiune de timing între noi şi ei".

Conform lui Borbely,liderii coaliţiei sunt absolut hotărâţi să aplice măsurile în 2011:"Dacă noi luăm decizia, ei nu ne pot împiedica. După ceţările din jur, Ungaria, Bulgaria au scăzut cota unică, suntemconvinşi că este o şansă de dezvoltare şi pentru noi".

Liderul udemerist a adăugat că vineri va avea loc o discuţieîntre "tehnicienii" coaliţiei şi cei ai FMI, urmând ca o nouăîntrevedere cu liderii partidelor de guvernământ şi delegaţiaFondului să aibă loc săptămâna viitoare.

"Am avut senzaţia că discutăm cu peretele"

De altfel, discuţiile au fost purtate cu nervii întinşi. "Astăzi(n.r. marţi) s-au enervat toţi. Pentru că nu poţi gândi dezvoltareaunei ţări, prin siguranţa rambursării unui împrumut la o bancă.Am avut senzaţia că discut cu peretele acesta dinfaţă. Indiferent de ce spuneam. Da, dădeau din capafirmativ în timp ce vorbeam, după care îşi spuneau poezia. Şi esteîngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cu cineva care înţelegece-i spui, după care el spune acelaşi lucru", a povestit, pentrugândul, liderulminorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Ialomiţianu: "Nu ştiu ce a discutat coaliţia"

În timp ce liderii din coaliţie purtau negocierile cu FMI,ministrul de Finanţe avea cu totul altă agendă: discutareamăsurilor privind arieratele. "S-a discutat legat de bugetul pe2011, iar noi îl avem construit pe cota de 16% şi TVA 24%.Eu la Ministerul de Finanţe nu am avut discuţii legate decota unică. FMI s-a întâlnit cu cei din coaliţie: să facemdiferenţa. Eu am avut discuţii la Ministerul de Finanţedoar despre arierate şi eu am cerut să discutăm un plan de măsuri.Aseară (n.r. marţi seara) nu am participat la discuţii. Nu ştiu cea discutat coaliţia: acolo sunt lideri politici", a precizat,pentru gândul, GheorgheIalomiţianu.

De ce se opune FMI

Conform unor participanţi la negocierile de marţi seara, lideriicoaliţiei şi experţii FMI au calculat diferit impactul celor treimăsuri fiscale asupra bugetului. În timp ce partidele deguvernământ au avansat un deficit pe bugetul consolidat de 2,6miliarde de lei, Fondul a spus că, de fapt, este vorba de 3,6miliarde de lei. Diferenţa vine din faptul că experţii FMInu vor să ia în calcul şi eventuale sume venite din creştereacolectării încasărilor la buget şi creşterea consumului, dupăreducerea cotei unice.

Negocierile au fostfoarte tensionate, politicienii români acuzându-i pe tehnicieniiFMI că aplică în cazul României acelaşi model ca şi în cazul unorstate sud-americane sau africane. "Nu mai puneţi un şabloncontabil pe România. E vorba despre o altă civilizaţie, o culturăorganizaţională diferită", ar fi spus prim-vicele PDLAdriean Videanu, principalul susţinător al reducerii coteiunice.

Dincolo de opoziţia FMI, liderii coaliţiei mai au de trecut unobstacol important, acasă: preşedintele Traian Băsescu. Şefulstatului a anunţat încă de luna trecută că nu este de acord cuaceste măsuri.

Citește și: