De La Dan Lungu Si Liliana Iedu
411 vizualizări 17 iun 2015

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Timiş, Ionuţ Bocancea, a declarat, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că trei tineri, cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, au fost identificaţi de poliţişti ca fiind principalii suspecţi în cazul furturilor celor trei busturi din bronz din Timişoara.

”Cei trei suspecţi sunt din localităţile Bucovăţ şi Moşniţa Nouă din judeţul Timiş şi se află la audieri, la sediul IPJ Timiş. Ei sunt cercetaţi pentru furt”, a declarat Ionuţ Bocancea.

Busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, realizate de sculptorul Romul Ladea, au fost furate, duminică şi luni, de pe soclurile de pe o stradă din Timişoara, poliţiştii declanşând o anchetă în acest caz, pentru prinderea autorilor furtului.

Ulterior, poliţiştii timişoreni au descoperit, marţi, în curtea unui bărbat, în timp ce căutau persoanele care au furat busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea, bucăţi dintr-o statuie ce-l înfăţişa pe Emanuil Ungureanu şi a cărei dispariţie nu fusese sesizată. Bucăţile respective au fost găsite în curtea unui bărbat din oraş.

Poliţiştii nu au putut preciza când a fost furat cel de-al treilea bust din bronz care îl înfăţişa pe Emanuil Ungureanu şi care a fost realizat în anul 1931 de către sculptorul Gheorghe Groza. Bustul era amplasat în Piaţa Iancu Huniade din centrul Timişoarei.

Bustul lui Victor Babeş era amplasat în faţa Institutului de Sănătate Publică de pe bulevardul Victor Babeş din Timişoara. Bustul a fost turnat în bronz în anul 1930 şi a fost aşezat pe un soclu realizat din marmură de Ruşchiţa. Victor Babeş a fost un celebru bacteriolog şi morfopatolog, membru al Academiei Române din 1893.

Bustul doctorului Aurel Cândea se afla pe aceeaşi stradă, la o distanţă de doar câţiva metri de cel al bustului lui Victor Babeş, chiar în faţa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega. A fost realizat în anul 1931, în urma unor donaţii ale medicilor din clinică. Aurel Cândea a fost primul director al Clinicii Bega din Timişoara.

Cele trei statui se află pe lista monumentelor istorice din Timişoara.

Citește și: