35 vizualizări 16 sep 2007

Conform datelor comunicate de Federaţia Agrostar, din 1989 încoace, patrimoniul pomicol s-a diminuat cu aproape 70%, suprafaţa exploatată ajungând, în 2006, la numai 77.883 ha. Acestor suprafeţe li se adaugă alte 26.305 ha în declin şi 26.933 ha abandonate.

În ultimul an, Agrostar a reuşit să coaguleze, într-un sindicat, în jur de 7000 din cei 90.000 de pomicultori de la nivelul întregii ţări. Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar, le-a expus ieri păsurile într-o conferinţă de presă.

 S-a cerut ca pomicultura să nu mai fie discriminată faţă de culturile mari de câmp, ai căror proprietari, în urma secetei criminale din acest an, au primit despăgubiri de la Ministerul Agriculturii: „În schimb, minţile luminate din minister au considerat că fructul creşte-n pom cu raze de soare şi aer.

Din acest motiv cerem pentru fiecare 0,5 ha de livadă din zonele afectate de secetă un sprijin material de urgenţă de 500 lei”. Ştefan Nicolae cere autorităţilor să deschidă bine ochii la modul în care este sprijinit sectorul pomicol în statele UE, poate, poate or înţelege ceva: „În Occident, pomicultura pur şi simplu ar dispărea dacă n-ar fi puternic subvenţionată de stat”.

Din acest motiv, sindicaliştii cer sprijin financiar pentru achiziţia de motopompe, instalaţii de irigat şi forarea de puţuri în condiţiile schimbărilor climatice din ultimii ani. Se cere subvenţionarea în mod constant şi consistent a acţiunilor fitosanitare (combaterea bolilor şi dăunătorilor), Ştefan Nicolae explicând că aceste cheltuieli se vor traduce „în sporuri de producţie, fructe mai sănătoase care vor duce la creştere economică în sector”.

Se cere inclusiv acordarea de motorină la jumătate de preţ, la fel ca în Occident, unde sunt scutiţi de accize. Doleanţa cea mai mare a pomicultorilor este lipsa unui cadru legislativ care să dea avânt sectorului, „deschizând linii de creditare pentru investiţii pe termen lung (25 ani), cu perioadă de graţie de 5 ani şi dobândă subvenţionată de stat, la fel ca în restul UE”.

Citește și: