Pacala Dana - Mediafax
Marian Buga - Mediafax
183 vizualizări 12 feb 2013

Prima hotărâre din acest an a Consiliului Local (CL) Arad privind construirea unei fântâni arteziene de cinci milioane de euro pe râul Mureş a fost declarată ilegală de Prefectură, care solicită revocarea deciziei, altfel urmând să fie atacată în instanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii Prefecturii Arad au anunţat, marţi, că au transmis Primăriei Arad o solicitare de revocare a Hotărârii nr. 1 din 22 ianuarie, referitoare la construirea unei fântâni arteziene de 3.000 de metri pătraţi pe râul Mureş, proiect care costă cinci milioane de euro.

"Serviciul Juridic şi Contencios Administrativ a examinat Hotărârea nr. 1 a Consiliului Local Municipal, apreciind că aceasta este nelegală. Drept urmare, Instituţia Prefectului a transmis Primăriei municipiului Arad o sesizare cu privire la nelegalitatea hotărârii", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma.

Potrivit juriştilor Prefecturii, au fost constatate trei aspecte de nelegalitate, primul fiind referitor la faptul că proiectul de hotărâre nu fusese afişat timp de 30 de zile pentru a putea fi consultat de public înainte de dezbaterea în CL.

"Hotărârea nu respectă prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. De asemenea, prin articolul 3 al hotărârii s-a instituit o condiţie suspensivă privind obţinerea unui aviz, or este nelegală condiţionarea intrării în vigoare a hotărârii de obţinerea ulterioară a unor avize conforme", a declarat Cozma.

Al treilea aspect de nelegalitate sesizat ar fi dat de faptul că Primăria nu a precizat explicit care este sursa de finanţare a proiecului, menţionând "finanţări atrase şi/sau fonduri ale bugetului local".

"În articolul 2 există o formulare echivocă în condiţiile în care autoritatea administrativă nu precizează în mod concret, univoc, care este sursa de finanţare a obiectivului", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

În cazul în care hotărârea nu va fi revocată, reprezentanţii Prefecturii au anunţat că o vor ataca în contencios-administrativ, cerând instaţei anularea ei.

Reprezentanţii Primăriei afirmă că vor analiza cererea Prefecturii.

"Din punctul nostru de vedere, s-au respectat procedurile legale. Aplicarea transparenţei decizionale este obligatorie doar pentru proiecte cu caracter de act normativ. În ceea ce priveşte finanţarea, s-a adoptat o formulare standard, pentru că, şi în situaţia obţinerii de fonduri europene, municipalitatea va avea o participaţie financiară", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici.

Primarul din Arad, Gheorghe Falcă (PDL), declara, în 21 ianuarie, într-o conferinţă de presă, că fântâna arteziană ar urma să fie amenajată pe râul Mureş, în zona Ştrandului Neptun (centrul oraşului), fiind finalizat studiul de fezabilitate, care urma să fie supus aprobării consilierilor locali.

Proiectul prevede construirea unei fântâni arteziene care ar acoperi un luciu de apă de 3.000 de metri pătraţi, adică jeturile de apă ar fi pe o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 30 de metri.

Edilul spunea că proiectul ar costa cinci milioane de euro, iar posibilitatea de finanţare ar fi accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Potrivit lui Falcă, proiectul vine în contextul în care Aradul doreşte să-şi depună candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. "În strategia pe care o coordonăm pentru a intra în competiţia Capitală Culturală Europeană avem nevoie de acest obiectiv pentru că el va revitaliza o zonă importantă a municipiului Arad", spunea primarul.

În proiectul privind aprobarea studiului de fezabilitate, se preciza că fântâna arteziană ar urma să fie amplasată între Podul Decebal şi podul de pontoane care face accesul la ştrand.

"În această delimitare se vor amplasa părţile componente ale fântânii, care împreună cu efectele unice ale jocului de apă, lumină, muzică, foc, vor da efecte spectaculoase", se menţiona în studiu.

Efectele ornamentale ale fântânii ar fi date de 315 jeturi de apă, unele de zece metri înălţime.

Printre componentele fântânii se vor afla şi două jeturi cu efecte tip "foc", care vor fi constant interactive, un jet cu efect de vapori de apă, care va forma un ecran de proiecţie, opt jeturi care vor produce bule de săpun şi 15 jeturi cu efect de frunză care se vor roti în jurul unei axe de doi metri.

Fântâna ar fi dotată şi cu un proiector pentru lasere.

Potrivit primarului, proiectul nu ar afecta practicarea sporturilor nautice pe Mureş, iar construcţia ar avea un mecanism care să îi permită retragerea la mal în cazul în care râul ar deveni navigabil.

Proiectul prevede şi realizarea unei tribune, pe fiecare mal al râului, care va permite urmărirea spectacolului fântânii arteziene şi a proiecţiilor.

Construirea fântânii ar face parte dintr-un program mai amplu de revitalizare a falezei Mureşului.

Referitor la acest proiect, PSD Arad a transmis ulterior un comunicat de presă în care arăta că nu va susţine investiţia.

"Consilierii municipali ai PSD Arad resping proiectul megaloman de construire a unei fântâni arteziene cu costuri exorbitante: aproximativ cinci milioane de euro. Este o sumă exagerat de mare alocată unui proiect care nu reprezintă o prioritate pentru Arad. În condiţiile în care administraţia locală a decis majorarea taxelor şi impozitelor - proiect cu care nu suntem de acord - este anormal ca banii să fie astfel folosiţi", se arăta în comunicat.

PSD considera că oraşul are alte priorităţi, precum investiţiile în infrastructură. "Dacă vrem să înfrumuseţăm oraşul, obiectiv absolut necesar, putem să alocăm bani echilibrat pentru reamenajarea parcurilor şi construcţia de noi parcuri, amenajarea de spaţii pietonale şi de agrement, nu pentru un singur proiect, supra-evaluat. Suntem convinşi că toţi colegii din USL vor fi alături de noi, aşa cum sperăm că şi consilierii UDMR, PPDD şi chiar PDL se vor opune acestei fantezii", se mai arăta în comunicat.

Citește și: